Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban Bayramı'na az bir süre kala, kurban kesim zamanı ve kimlerin kurban kesme sorumluluğunda olduğu merak konusu olur. İslam alemi için büyük önem taşıyan Kurban Bayramı'nda milyonlarca vatandaş kurban ibadetini yerine getirir. Peki, kurban kesim zamanı ne zaman başlar ve ne zaman biter? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban kelimesi, Arapça kökenli olup "yaklaşmak, yakınlaşmak" anlamını taşır ve adak anlamına da gelir. Kurban kesmek, Allah'a yaklaşmakla ilişkilendirilir. Müslümanlar, dini açıdan belirli şartlara uygun olarak kurban keserler ve bu kurban etini ihtiyaç sahipleriyle paylaşırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmenin Allah katında hoş karşılanacağı ifade edilir. Kişiler manevi huzura erişmek, Allah’a yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla kurban keserler. Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen bu ibadet ile ilgili pek çok soru mevcuttur.

Reklam
Reklam

Kurban kesim vakti ne zaman başlar?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban kesimi ile ilgili yükümlülükler kapsamında kurbanlık hayvanların ne zaman kesileceği konusunda açıklama yapmıştır. Buna göre kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra başlar; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefî mezhebine göre kurban kesim vakti, bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir, ancak gündüz kesilmesi daha uygundur. Kurban kesim vakti ne zaman biter sorusunun yanıtı olarak; Hanefi mezhebinde 3. günün akşamıyken, Şâfiî mezhebine göre ise kurban kesim vakti bayramın 4. günü gün batana kadar devam eder.

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Farzlar, Allah'ın kesin emirleridir. Bu emirler, usulüne uygun bir şekilde ve samimiyetle yerine getirildiğinde kişi Allah katında sevap kazanır. Kurban kimlere farz diye sorulduğunda; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir.

Reklam
Reklam

Bu malın artıcı (nâmî) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaz. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr. altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Kurban kesmek, maddi durumu yerinde olan ve kurban kesme şartlarını yerine getiren Müslümanlar için bir dini görevdir. Kişinin borçları çoksa ve maddi durumu sadece evini geçindirmeye yetiyorsa, kurban kesmekle görevli olmaz.

Gücü yeten her Müslümanın kurban kesmesi teşvik edilir ve kesilen kurbanın etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Bu mezheplerde kurban ibadeti bir güzellik olarak görülür ve bu uygulama da olmalıdır.