Kurban Bayramı'nda kurbanlık kesimi sırasında ister istemez damar kesilmesi, sinir kesilmesi, tendon kesilmesi ve uzuv kaybı gibi kazalarda yaşanabiliyor. Genelde bu kazaları yaşayan acemi kasaplar soluğu hastanede alıyor.
Uzmanlar, yaşanabilecek bu kazalar karşısında ilk yardım müdahalesinin önemine işaret ediyor. Kesiklerden dolayı oluşacak kanamalara temiz bir bez parçası sararak, kanamayı da bu şekilde durdurmak suretiyle hemen hastaneye gidilmesini öneriyor. Genel cerrahlar, kurban kesimi sırasında yaşanan bazı kazalarda uzuv kaybı olduğuna işaret ediyor.
Parmak ya da benzeri organ parçası kopukluklarının yaşanması durumunda kesilen parçanın temiz bir naylon poşet içerisine konularak, hasta ile birlikte hastaneye getirilmesini öneriyor. Zaman kaybının yaşanmaması uyarısında bulunan genel cerrahlar, uzuvların tekrar kopan yere cerrahi müdahale ile dikilebileceğini ifade ediyor.
Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kadir Dicle, bayramda kurbanlık kesimi sırasında çok sayıda kesik vakası ile karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. Op. Dr. Kadir Dicle, acemi kasapların neden olduğu yaralanma ve kesiklerde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi. En önemli kurban kazalarının başında damar ve sinir kesiği, tendon kesikleri veya uzvun tamamen kaybının geldiğini yaralanmalara şahit olduklarını ifade etti.
Dr. Dicle, yaralanma olaylarında yaralanmanın büyüklüğüne bakılmaksızın temiz bir bez parçası veya mevcutsa ilk yardım çantasındaki steril bezlerden kullanarak yaranın kapatılması, kanama varsa kesinlikle organı iplerle bağlamadan sadece sarılan temiz bez bastırılarak kanamanın durdurulması uyarısında bulundu.
Kadir Dicle, meydana gelebilecek yaralanma olayları ile ilgili bazı konularda vatandaşların dikkatini çekerek, şu bilgileri verdi: Kurban kesiminde yüzük, kol saati gibi vücutta bulunan takıların çıkarılması, yaralanma kirli bıçak ya da herhangi bir nesne ile oluşmuş ise enfeksiyon riskini azaltmak için yaralanan yüzeyin mutlaka temiz su ile silinip daha sonra temiz bir bezle sarılması şart. Yara içinde olabilecek hayvan tüyü, kum parçası gibi yabancı cisimlerin yarayı zedelemeden dikkatlice temizlenmesi gerekiyor. Fakat bu işlemler yapılırken çok dikkatli olunarak yarayı zedelemeden acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemli.
Kesiklerin organ ya da doku kopmalarıyla sonuçlanması durumunda, parmak ya da kopan uzvun temiz bir naylon poşetin içine konulması yararlı. Uzva direkt temas etmeyecek şekilde harici olarak poşetin dışına kalıp buz yerleştirilerek hastayla birlikte hastaneye yetiştirilmesinin en doğru yöntem olarak gösteriliyor. Bu tür vakalarda zamanla yarışıldığının unutulmaması gerekiyor ve hızlı hareket edilerek panik yapılmamalı.
Basit çizik ya da kesikler genelde önemsenmiyor, ama temizliğe dikkat edilmediğinde bu tür küçük kesiklerin enfeksiyon kapacağı ve intihap oluşturacağı unutulmamalı. Tetanoz gibi ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ihtimalini düşünerek, yaralanmaları önemseyip sağlık kuruluşlarına başvurmak şart. Evde hazırlanan ve tıbbi onayı olmayan karışımların ilaç olarak kullanılmasının büyük sağlık problemlerine zemin hazırlayabiliyor.
Dr. Kadir Dicle, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tespitlerine göre, hayvandan insana geçebilen 300'ün üzerinde hastalık bulunduğunu hatırlattı. Kuduz, verem, brusella, şarbon, tifo, leptospiroz, botilismus, toksoplazmozis, kist hidatik gibi hastalıkların sağlıksız koşullarda yetiştirilen hayvanlarda bulunduğunu, hayvanların kesimi sırasında bu hastalıkların insanlara geçebileceği uyarısında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz