Kurban kesiminde rapora dikkat

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kurban kesecekleri, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.

Bakanlık, yaklaşan "Kurban Bayramı" nedeniyle, kurbanlık hayvan sevkıyatı, kurbanlık satış yerleri ve kesimle ilgili, valilik ve belediyelere gerekli tedbirlerin alınması konusunda bir genelge gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in imzasıyla yayımlanan genelgede, Kurban Bayramının, yaklaşık 300-500 bin büyükbaş ile 1-1,5 milyon küçükbaş hayvanın zamanla sınırlı bir sürede kesimini kapsayan çok büyük bir organizasyon olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Genelgede, bu dönemde hayvan hareketlerinin arttığı, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden diğer illere önemli miktarda hayvan sevki olduğu ve buna paralel Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarları dışında, hayvan satış yerlerinin çoğaldığı, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin arttığı belirtildi.

Genelgede, özellikle Doğu ve Güneydoğu sınırlarından olabilecek kaçak kurbanlık hayvan girişlerinin önlenmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığından sınırlarda ve yollarda kontrol ve denetimlerin artırılması talebinde bulunulduğu belirtildi.

Buna göre, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir suretle izin verilmeyecek.

Hayvanlar ilçe içinde menşe şahadetnamesi, ilçe ve iller arası ise veteriner sağlık raporu ile nakledilecek. Belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilecek.

Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek, hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ızdırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtalarına ve sevklerine izin verilmeyecek.

Reklam
Reklam

Genelgeye göre, hayvan kesimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha, kombina veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerekiyor.

Kesim yerlerinde bol su bulunması, ete temas eden bıçak ve satır gibi aletlerin temiz olması, kesim sonrası oluşan atıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor.