Kurban Pazarı Yüz Güldürdü

Rize’de bu yıl Rize Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan kurban pazarına çok sayıda hayvan getirilmesi kurbanlık...

Rize’de bu yıl Rize Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan kurban pazarına çok sayıda hayvan getirilmesi kurbanlık fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Rize Belediyesi tarafından bu yıl 4.'sü oluşturulan Kurban Pazarı özellikleri itibariyle besicilerin ilgisini çekince pazara beklenilenin üzerinde hayvan girişi oldu. Geçtiğimiz yıl 235 ahırda ortalama 4 bin kurbanlık satılırken, bu yıl şu ana kadar oluşturulan 310 ahırın tamamı doldu. Pazara girişi yapılan hayvan sayısının 7 bin’i aşacağı tahmin ediliyor. Rize Belediyesi ise kurbanlık girişlerine her hangi bir kısıtlama getirmezken gelmeye devam eden kurbanlıklar için yeni ahırlar oluşturuluyor. Rize Belediyesi ekipleri besicilerin mağdur olmaması için Rize Belediyesi tamirhanesini de kurban pazarı olarak kullanıyor. İş makinelerinin arasında ki kurbanlıklar dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Bu yıl Kurban Pazarı’na gelen hayvan sayısının beklenilenin çok üzerinde olması ise kurbanlık fiyatlarının önemli oranda düşmesine neden oldu. Bazı besiciler fiyatların geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düştüğünü belirtirken, besiciler bu durumdan memnun olmadıklarını dile getirdi.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Kurban Pazarı’nı gezerek besiciler ile görüştü. Bakırcı burada yaptığı açıklamada “Kurban pazarımız dolmuş durumda. Şartlarımızı yine de zorluyoruz. Rize Belediyesi olarak bu yıl 4. Kurban Pazarı'nı kurduk. İlk yıl 125 ahır kurmuştuk. 2 bin 500 hayvan gelmişti. Geçtiğimiz yıl ise 235 ahır kurduk. Bu yıl 185 ahır kurmayı hesaplamıştık. Ancak gelen hayvan satıcılarının hiç birini geri çevirmeme kararı aldığımız için şu ana kadar 310 ahır kurduk. Tüm ahırlarımız doldu. TIR Parkı'nı boşalttık, TIR Parkı'nı kullanıyoruz. Güneysu Karayolu’nun bir kısmını kapattık, onu kullanıyoruz. Rize Belediyesi Makine Parkı'nı kullanıyoruz. Sınırlama getirmeyi düşünmüyoruz. Gelip dışarıda kalan hayvan olursa Rize Belediyesi’nin bahçesini bile kullanmaya hazırız. Bizim yaptığımız bir hizmettir. Burada hayvan satıcılarının yemeklerini yiyebilecekleri bir lokanta oluşturduk. Ahırlara elektrik ve su hizmeti veriyoruz. Hayvan sahiplerinin duş alabilecekleri banyolar oluşturduk. Bu hizmetlerimiz ücretsizdir. Çok düzgün bir kurban pazarı oldu. Güvenliğin sağlanması için 17 güvenlik kamerası ile pazarı takip ediyoruz. Ücretsiz olarak ultrason ile gebelik testi bile yapıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, besicilerin ekonomik olarak mağdur olmasını istemediklerini ancak girişlere sınırlama getirmeyeceklerini belirterek, “İlimize olan bu yoğun ilgili hizmetlerimizin kabul gördüğünün bir göstergesidir. Gönlümüz isterdi ki ilimize gelen tüm hayvanlar satılsın. Besicilerimiz iyi para kazansın. Ot pahalı, saman pahalı zor şartlarda hayvan yetiştiriyorlar. Bu kurbandır. Vatandaşlarımız bunu alırken, kasaptan et alır gibi düşünmesin. Üçüne, beşine bakmasın” diye konuştu.

Öte yandan besiciler yaptıkları açıklamada, “Geçtiğimiz yıl gelen getirilen anguslar yerli hayvan satışlarının düşmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl satılmayan hayvanlar bu yıl pazara girdi. Yeni yetiştirilen hayvanlarda pazara girdi. Bu nedenle hayvan sayısı çok arttı. Rize Belediyesi sınırlama getirmediği için mecburen düşük fiyatlarla hayvan satmak zorunda kalıyoruz. Geçen yıla oranla fiyatlar yarı yarıya düştü” şeklinde konutular. Besiciler ayrıca Rize Belediyesinin kurduğu Kurban Pazarı’ndan ve hizmetlerinden memnun olduklarını dile getirdiler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: