''Kurbanlığı Kesileceği Yere Bile Güzellikle Götürmeliyiz''

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, kurbanlık kesimi ile ilgili vatandaşları uyardı. Maraşlıgil, kurbanlığı kesileceği yere...

Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, kurbanlık kesimi ile ilgili vatandaşları uyardı. Maraşlıgil, kurbanlığı kesileceği yere sürükleyerek götürülmemesi, güzellikle okşayarak götürülmesi gerektiğini ifade etti. Kesim sırasında da kurbanlığa eziyet verilmemesini ve kesimden sonra derisinin hemen yüzülmemesine dikkat çekti.

Bayramların, toplumlar için çok önemli iklim dilimlerinden olduğunu aktaran Müftü Ali Maraşlıgil, bu bayramlarda insanların huzurlu ve mutlu bir atmosferi teneffüs ettiğini belirtti. Maraşlıgil, kardeşliğin, dayanışmanın doruk noktaya ulaştığı en güzel günlerden birini daha yaşayacağımızı ifade ederek, şöyle konuştu: “Sevinçlerin paylaşımı streslerin bitimi gibi sonuçlar getiriyor. Bu çağımızın hastalığıdır. Allah’ımız yılda iki kez dünya işlerini, dargınlıkları, düşmanlıkları bir tarafa bırakıp kendileri ile aileleri ile toplumla barışık olmaları gerektiği noktasında bayramları bize lütfetti. Bize olan sevincimizi, toplumumuza olan sevincimizi paylaşarak güzel günler yaşamak, bunu topluma aksettirmek ve devam ettirme adına güzelliktir. Bu fırsatı iyi değerlendirmek zorundayız.”

Reklam
Reklam

Halk arasında Kurban Bayramı ile ilgili bir algının yanlış olduğunu anlatan Maraşlıgil, Kurban Bayramı'nın ne et ne de sucuk bayramı olmadığını ve Allah’a yaklaşma adına önemli bir fırsat olan gün olarak görülmesi gerektiğini açıkladı.

Maraşlıgil, şu bilgileri verdi: “Halk arasında et ve sucuk bayramı gibi tabirler var. Bunlar İslam dinin de yok. Böyle bir şey yok. Müslümanlar et, sucuk bayramı yapmıyor. Kurban Allah’a yaklaşmanın manevi simgesidir. Ki Allah’a yaklaşmanın adı da kurban. Ona yakın olmayı hedefliyoruz. Geçmişte olduğu gibi. Efendimiz bunlara da hep işaret buyurmuştur. Bu bayramda maksadımız Allah’a yakınlık, ulviyet ve yakınlıkla takvayı elde edip günahlarımızdan arınmaktır. Günahlarımızdan arındığımız, Allah’ın affını ve merhametini ümit ettiğimiz bu gündeki yaklaşımı iyi değerlendirmek gerekir. Bu günü insanlarımızla bayramlaşarak paylaşmak güzelliktir. Bu nedenle toplumumuzda eskiden beri adet olmuştur. Bayramlar gelince en güzel elbiselerimizi giyeriz. Çocuklarımızı, eşimizi dostumuzu sevindiririz. Bunlar bayramında ayrı bir güzelliğidir. Patronsak işçilerimizi, öğretmensek öğrencilerimizi, amirsek çalışanları herhangi bir tarzda sevindirmeliyiz. Allah’ımız buna hoşnut olur.”

Reklam
Reklam

Ali Maraşlıgil, kurbanlığa eziyet edilmemesi ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi. “Kurbanlık hayvanları biz Allaha takdim ettiğimiz güzelliktir” diyen Maraşlıgil, “Kurban kesileceği yere sürümeden güzellikle okşanarak getirilmesi gerekir. Biz ayrıca tekbir ve dua yaparak bekletilmesini çok hoş görmüyoruz. Onu biran önce 2 şah damarlarını nefes ve yemek borusunun kesilmesi gerekir. Ki kanlarının da bir çukura akıtılması gerekir. Burada dinimizin çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. Daha hareket halinde iken derisinin yüzülmemesi gerekir. Soğumaya terk edilerek, beklendikten sonra yüzülmesi gerekir. Bu dinimizin edep ve adap kurallarındandır. Dikkat edilmesi güzeldir. Allaha takdim ettiğimizi kurbanlığı, çekerek, sürükleyerek götürürsek manevi anlamda etikte değil.” diye konuştu.

Müftü Maraşlıgil, konuşmasının sonunda bütün İslam aleminin Kurban Bayramını kutlayarak, müftülük çalışanlarıyla bayramlaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz