Kurbanlık alırken dikkat edin

Kurban pazarlarına akın eden vatandaşlar kurbanlıklarını seçerken nelere dikkat etmeli? İşte uzmanlardan kurban uyarıları

Kurban pazarlarına akın eden vatandaşlar kurbanlıklarını seçerken nelere dikkat etmeli? İşte uzmanlardan kurban uyarıları


Kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli.


Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır.


Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir.


Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı.


Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli.

Reklam
Reklam

Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.


İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.


Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı.


Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli.


Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir.


Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir. Kesilecek kurbanlık en az 1-1.5 yaşında olmalı


Peki Kurban alırken dinen nelere dikkat etmeliyiz?


Kurbanı veresiye veya kredi kartıyla almak caizdir. Faizli kredi ile almak caiz olmaz. İki kişinin kurbanı karışırsa, her birinin kendinin sanarak kestiği, kendi kurbanı olur.

Reklam
Reklam

İki kurbanlıktan biri diğerini öldürmüşse, sahibine ödetilemez. Başkasının hayvanını ondan habersiz, onun için kurban etmek caizdir. Borcu olmayan fakir, kurban keserse, çok sevap olur. Borcu varsa, önce borcunu vermelidir; çünkü borç ödemek farzdır.


Kurban satın alırken, (Bayram günü kesmesi vacib olan kurbanı almaya) diye niyet etmeli. Kurbanlık hayvanı canlı olarak tartıp satmak caiz olmaz.


Niyet ettikten sonra, ayrıca çoluk çocuk çok et yesin diye semiz koyun almayı niyetine karıştırmamalı, semiz alırken sadece sevabını düşünmeli. Herkes, beslediği kendi hayvanını kurban edebilir.


Başkasının koyununu gasp eden, çalan, kıymetini sonradan öderse, kurban etmesi caiz olur, çünkü, kıymeti ödenince, gasp ettiği zaman mülkü olur. Fakirin kurbanı bayramdan önce doğurursa, bir kavle göre, bayramda yavrusunu da anasıyla beraber kesmek gerekir.

Anahtar Kelimeler: