Kurbanlık hayvana ilaç vermeyin

BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde serbest veteriner hekim olarak görev yapan Orkan Görgen, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların kurbanlıkları alırken hayvanın hastalıklı olamamasına, verilmiş ilaçlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Kurbanlık olarak kesilecek hayvanın sağlıklı olması gerektiğini belirten Okan Görgen, bunun için kurbanlığın öncelikle gözlerinin canlı, vücudunun hareketle ve diri, besi durumunun iyi olması gerektiğini söyledi. Görgen; hem dini yönden, hem de vicdanen bakımsız ve vücut direnci düşük hayvanların kesilmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, kurban satıcılarının da duyarlı olmasını gerektiğini söyledi. Hastalıklı ve halen ilaç kullanılan kurbanlıkların satılmaması gerektiğini belirten Veteriner Okran Görgen, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Kurbanlık hayvanlara en az bir ay öncesinden antibiyotik gibi ilaç verilmemesi lazım. Çünkü bu tür ilaçlar uzunca süre hayvanın vücudunda kalacağı için bu hayvanların etinin tüketimi halinde bu tür ilaçlar etten insanlara aktarılır. Bu nedenle normal ilaçlarda bir ay, hormonal ilaç verilen hayvanlarda ise en az 3 ay süreyle kesilip etinin yenmemesi lazım. Özellikle büyükbaş hayvanların bölgede kayıt altına alındı. Kurbanlık alırken büyükbaş hayvanların kulak küpesine dikkat edilmesi küpeli hayvanlar tercih edilmelidir."

Kesim alanının sağlık açısından oldukça önemli olduğunu da ifade eden Veteriner Okran Görgen, gerek etin temiz kalması ve gerekse oluşan atıkların çevreye zarar vermemesi açısından bu yerlerin hijyenik şartlara uygun olması gerekiyor. Kesim sonrasında çıkacak atıkları da düzgün bir şekilde toplayıp uygun derinlikte açılacak çukurlara gömmek gerekiyor. Ve ehil olmayan kişilere kesim yaptırmamak gerekiyor. Kesim yapacak kişilerin ehil olmaması durumunda hayvanların derisine de zarar veriliyor. Böylece ülkemizde her yıl binlerce deri uygun şekilde soyulmadığı için heba olup gidiyor. Bu durum da milli ekonomiye büyük zararlar veriyor. Bu nedenle kurbanı ehil olan kişilere kestirmek şarttır" dedi.

Reklam
Reklam