Kurbanlıkların küpeli olmasına dikkat edilmeli

Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık almak...

Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık almak isteyen vatandaşları uyardı.
Hatay Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın toplantısında konuşan Zabun, vatandaşlardan alacakları kurbanlıkların, küpesinin ve pasaportunun olup olmamasına, büyük baş hayvanların 2 yaşını, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşını doldurmuş olmalarına dikkat etmelerini istedi.
Vatandaşları gebe, yeni doğum yapmış dişi hayvanları, gözünde salgı olan, topallayan, vücudunda şişlik yada yara olan hayvanları da satın almamaları konusunda uyaran Zabun, “Bu hayvanların kurbanlık olarak kesilmesi dinimizce de yasaklanmıştır” dedi.
Vatandaşları pazardan veya herhangi bir ahırdan hayvan alırken, her iki kulağında küpe olmasına özen göstermelerini isteyen Zabun, “Hayvanların küpe numaraları ile pasaportunda bulunan numaranın mutlaka birbiriyle örtüşmesi gerekir. Küpesi veya pasaportu bulunmayan h9ayvanlar kesinlikle satın alınmamalı. Ayrıca vatandaşlarımızın satın aldıkları küpeli hayvanları kurban ettikten sonra küpelerini köy muhtarlıklarına veya mahalle muhtarlıklarına teslim etmelerini önemle rica ediyoruz” dedi.
İl genelindeki hayvan sevklerini de polis ve Jandarma kolluklarının yardımı ile kontrol edeceklerini de belirten Zabun, hayvan yetiştiricilerine bir takım uyarılarda bulundu.
Hayvan yetiştiricilerinden işletmelerine Pasaportsuz, Menşe-i Şahadetnamesiz ve veteriner sağlık raporsuz olarak işletmelerine hayvan getirmemelerini isteyen Zabun, “Satın alıp belgeleriyle işletmelerine getirdikleri hayvanları 7 gün içinde il ilçe müdürlüklerimize bildirimde bulunmaları gerekmektedir” dedi.
Hayvan alım-satımlarında pasaportun ilgili kısımlarının alıcı ve satıcı tarafından mutlaka imzalanması gerektiğini ve bu belgelerle mutlaka müdürlüklerine müracaat edilmesi gerektiğini ifade eden Zabun, “Hayvan sevki sırasında küpesiz hayvan nakil edenlerin hayvanlarına 5 bin 996 sayılı kanun hükmünce el konulacak ve zorunlu kesim uygulanacaktır. Ayrıca hayvanları sevk edenler hakkında da 538 TL idari para cezası uygulanacaktır” dedi.
Hayvan satıcılarının mağdur olmaları için bu şartları yerine getirmelerini önemle vurgulayan Zabun, “Önümüzdeki haftadan itibaren ekiplerimizle birlikte kontrollerimizi sıklaştıracağız. Hayvan pazarına giden ana yollarda ve tali yollarda ekiplerimiz polis ve jandarma kolluklarının yardımıyla denetimlerini arttıracak. Bu konularda vatandaşlarımızda dahil hayvan yetiştiricilerimizden belirttiğimiz konulurda dikkatli olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Zabun ayrıca vatandaşların kurban bayramını kutlayarak, ülkenin de terör belasından bir an önce kurtulmasını diledi ve şehit düşen 24 askerimize Allahtan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve Allahtan sabır diledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz