Küre’de ‘sigarayı Bırak Hayata Başla’ Projesi

Küre Kaymaklığının başlatmış olduğu “Sigarayı Bırak Hayata Başla” projesinin ilk hedefi ilçede bulunan daire amirlerine...

Küre Kaymaklığının başlatmış olduğu “Sigarayı Bırak Hayata Başla” projesinin ilk hedefi ilçede bulunan daire amirlerine yönelik düzenlendi.

Küre Halk Eğitim Merkezinde projenin bilgilendirme toplantısına küre Kaymakamı Şahin Kazancı ile çok sayıda mülki amir katıldı.

Gönüllü olarak seçilen kurum amirleri ve vatandaşlar sigarayı bırakma konusunda kampanya ya kendilerini örnek gösterecek. “Biz bıraktık sıra sizde”sloganıyla “Sigaraya Karşı Küresel Mücadele” kampanyasına destek verecekler. Mülki amirler, bıraktıkları sigara ile ilçede sigara içen vatandaşlara da örnek olmuş olacaklar.

Reklam
Reklam

Sigarayı bırakan tiryakiler, sigarayı bırakmakla hem etrafındaki insanlara daha fazla zaman ayırdıklarını hem de maddi olarak kar ettiklerini söylediler. Sigaraya verdikleri parayı, kampanya kapsamında dağıtılan kumbaralara her gün atmaya başladılar. Kampanyanın hedefi ilçedeki sigara içen her kesime sigarı bıraktırmak.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününden itibaren 31 Mayıs Sigarasız Dünya Gününe kadar 10 bin kişiye sigarayı bıraktırmayı hedeflediklerini belirten Küre Kaymakamı Şahin Kazancı, “Kampanyamızın halkımız ve özelikle gençlerimiz acısından daha fazla tefsir uyandırması için toplumda tanınılan temsil vasıfları ile öne çıkan kimselerle kampanya yüzü olarak yolla çıktık ilçe jandarma Komutanımız, Emniyet Amirimiz, Hastane Başhekimiz, Özel İdare Müdürümüz, İlçe Tarım Müdürümüz, Yatılı Bölge Okul Müdürlümüz ve Memurlarımız ve Öğretmelerimizle birlikte Muhtarlarımızdan oluşan 10 kişilik bir ekiple yolla çıktık. Aslında bizler gönül olarak geçtiğimiz, kimseler bugünde itibaren sigarayı bırakma konusunda hem fikir yürütürken kendiler daha hazırlık sürecinde bırakarak sigaraya küresel mücadele de biz bıraktık sıra sizde diyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

Küre İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yavuz ise, projeye destek verdiklerini için mutlu olduğunu ve 10 gün sonra kendisinin de sigarayı bıraktığını söyledi. Yavuz, 20 gündür sigara içmediğini ifade ederek, “Sigarayı bırakınca hayatımda sağlık yönünde farklılıklar oldu. Öncede nefesimde hırıldı hırıl vardı. Merdivenleri çıkarken zorlanıyordum. 4-5 kat çıkınca şimdi gayet iyiyim en azından evde çocuklarla huzurumuz oldu. Çocuklar artık sigarayı alıp balkona çıkarken, baba içme ölürsün diyordu. Şimdi hiç bir sorunumuz kalmadı çocuklarda mutlu bizde mutluyuz sağlık yönünden” diye konuştu.

Küre İlçe Jandarma Komutanı J. Kd. Bçvş. Harun Kıray da, toplumun göz önünde olan kurum amirlerinin 4207 sayılı kanununun uygulayıcısı olduklarını hatırlatarak, “Onlara örnek olmak söz konusuydu. Bu doğrultuda ben kendim adına sigara bırakmayı karar verdim ve topluma örnek olsun diye ve adil bir şeklide yasal mevzuatlar eşit bir seviyede seklide insanlara yayıp uygulayıp bıraktık. Tedbir acıcısında sigarı bıraktığı için mutluyum” dedi.

Reklam
Reklam

Küre İlçe Özel İdare Müdürü İsmail Güven ise, İlkokula giderken 11 yaşında başladığı sigarayı, yaklaşık olarak 38 yıldır içtiğini belirterek, “Bir gün önce sigarayı bırakmadan, bir gün önce gece çok rahatsızlandım. Sabaha kadar öksürük boğazlarda yanma ertesi günü vesile olacak ki İlçe Kaymakamımızı, bölük komutanımız, Emniyet Amirimiz bir toplantı halinde, Asayiş Toplantısında. Beni çağırdılar. Ben geldim bu konu üzerine Kaymakam Beye de söyledim ben açıkça dedim ki: Kaymakam Bey ben bir gün önce bu rahatsızlığımı yaşadım.

Bu vesile olur dedim. İnşallah dedim paketi ben cebimden çıkardım, kaymakam beye taktim ettim. Bugün dedim sigarayı bırakıyorum o gün yaklaşık bir ay oldu bir aydır sigarayı kullanmıyorum” dedi.

Küre İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Ölmez de, “10 yıldır sigara kullanıyorum. Dün itibariyle buna bir nokta koyduk. Zaten sigaranın sağlığa zararlı olduğu tüm insanlığın bildiği bir şey. Bir doktor olarak da bize yakışmadığını biliyoruz. Sağlığa zararlı olduğu için ve kötü örnek teşkil ettiğimiz için, diğer arkadaşlarıma da bırakmalarını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“Sigaraya karşı küresel mücadelede biz bıraktık, sıra sizde” sloganıyla yürütülen kampanya ile ilçe halkında sigara kullanımının en asgari seviyeye düşürülmesi hedefleniyor. Toplantının sonunda, sigarayı bırakanlara sertifika ve sigaraya verilen parayı biriktirmeleri amacıyla Kaymakamlık tarafından özel hazırlattırılan kumbara hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: