Küresel grip salgını uyarısı

GİRESUN (İHA) - Giresun Savaşım Derneği Başkanı Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, küresel grip salgınına karşı insanların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.

Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada bu kış döneminde küresel grip salgını yaşanabileceğini öne sürdü. Dünyada 1918, 1957 ve 1968 yıllarında küresel salgınlar yaşandığını, salgınlar arasındaki zaman diliminin 11 ila 39 yıl olduğunu ifade eden Dr. Torun, "1968'deki salgından bu yana 38 yıl geçmiştir. Küresel salgınlar arasındaki zaman dilimlerini incelediğimizde yeni bir küresel salgına yakınız" dedi.

Reklam
Reklam

Grip virüsünün değişim gösterdiğini, sürekli olarak mutasyona uğradığı aktaran Dr. Torun, hastalığının ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerektiğine işaret etti. İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüslerinin değişim göstererek birbirleriyle karışabildiklerini dile getiren Dr. Torun, "Bir türden, diğer türe geçerken virüsler modifiye olabilirler. Böylece canlılarda çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşur" diye konuştu.
Dr. Torun, nezle ile gribin birbirlerine karıştırılmamasını, gribin, baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerinin bulunduğunu kaydetti.

Küresel grip salgınına karşı insanların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini ifade eden Dr. Torun, şunlar kaydetti:

"Sonbahar ve kış aylarında kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışılmalıdır. Her temastan sonra ellerinizi sabunlu suyla yıkayın. Bu olanak yoksa alkollü mendille silin. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme ve benzeri durumlardan bu aylarda mümkünse sakının. Kağıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, kağıt paraları cüzdanınızda taşıyın veya ellerinizi yıkayın."

Reklam
Reklam

Gribe karşı korunma yollarından birisinin de aşı olduğunu vurgulayan Dr. Torun, aşının yüzde 70 oranında insanları grip virüsüne karşı koruduğunu aktardı. Dr. Torun, grip aşısının her yıl tekrarlamasına özen gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.