Küresel İklim Değişimi Ve Carettalar Konulu Konferans

Dikili Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Küresel İklim Değişimi ve Caretta’lar Dikili’de’ konulu...

Dikili Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Küresel İklim Değişimi ve Caretta’lar Dikili’de’ konulu konferans Atatürk Meydanı’nda yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Barbaros Çetin tarafından verilen konferansa çok sayıda vatandaş katıldı.

DÜNYA YOK OLMA SÜRECİNDE

Küresel Isınma ile ilgili tespitlerde bulunan Prof. Çetin,Dünya üzerinde yaşanan hızlı çöküşlerden ve bunların nedenlerinden bahsetti. Çetin; “Atmosferdeki karbondioksit miktarı 270ppm seviyesinden, günümüzde 387ppm seviyesine çıkmıştır. Periyodik iklim döngüsüne göre günümüzde bir buzul döneminde olması gereken Dünyamız insan faaliyetleri sonucu hızla ısınmaktadır. İklim değişikliği ile kendini gösteren ekolojik kaos, insan dahil 10 milyon'un üzerinde türün geleceğini tehdit eder noktaya gelmiştir. Bu nedenle insan, kendi yaşamı için ihtiyaç duyduğu doğayı yok olma sürecine sokmuştur. Bu süreç şu anda gezegendeki en büyük işgalci konumundaki insan soyunun da sonunu beraberinde getirecektir” dedi.

Reklam
Reklam

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ CARETTALARI KUZEYE GETİRDİ

Geçtiğimiz yıl Caretta caretta kaplumbağalarının Dikili’de yumurtladığını tespit ettiklerini anlatan Prof. Çetin,“Küresel ısınma sonucunda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle carettalar kuzey enlemlerine göç etmeye başladı. Her geçen gün ortalama sıcaklık değerleri artış gösteriyor. Son 10 yıldır Akdeniz Bölgesi’nde de deniz sıcaklıkları çok yükseldi. 110 milyon yıldır yaşamını sürdürmeye çalışan Carettalar nesillerinin devamı için Dikili’yi seçti. Dikili, caretta carettaların 22.yuvalama alanı oldu” dedi. Çetin, Carettaların iklim değişikliği yüzünden kuzeyde ilk defa bir yeri yumurtlama alanı olarak belirlediğini, bunu yaparken de içgüdüsel olarak temiz denizleri seçtiklerini söyledi. Çetin; Carettaların Dikili denizinin temizliğini tescil ettiklerini ifade etti.

BALIKÇILAR DİKKATLİ OLMALI

Deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin belirlenmesinde yuva içi sıcaklığının önemli olduğunu da söyleyen Prof. Çetin, “Yuva içi sıcaklığı 29 derecenin üstünde olması dişi, altında olması erkek cinsiyetini belirliyor. Sıcakların yükselmesi Akdeniz’de yumurtaların yüzde 85’inin dişi çıkmasına neden oldu. Bu nedenle carettalar kuzeye yöneldiler. Biz de bunu tespit ederek bir proje hazırladık. Belediye Başkanımız Osman Özgüven projemize ve bize çok yakınlık gösterdi. Dikili Belediyesi projemize sahip çıktı. Belediye çalışanlarımızın çabaları VE Kaymakamlığımızın desteği ile burayı koruma altına aldık” dedi. Uluslar arası yapılan anlaşmalar gereği buraların korunması gerektiğini anlatan Prof. Çetin vatandaşlara uymaları gereken kuralları hatırlattı. Çetin birkaç hafta önce alanda bir carettanın balık ağlarına takılarak ölmesine çok üzüldüklerini, balıkçıların bu alana ağ atmamalarını ve çok dikkatli olmalarını istedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz