İSTANBUL (ANKA)- Türkiye'nin önde gelen 26 kuruluşu daha Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza attı. Böylece Türkiye'den sözleşmeye imza atan kuruluş sayısı 100'ü aştı. Türkiye Kalite Derneği'nin evsahipliğinde Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen törene Nobel Ödüllü Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan da katıldı.
İmza töreni dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen gala yemeğinde Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Annan, Kal-Der Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç konuşma yaptı.
KalDer Başkanı Nuhoğlu konuşmasında, rekabetçiliğin bazı snırları olması gerektiğini belirterek, "Rekabetçi olmak için çalışırken, sürdürülebilir bir dünya yaratmayı da başarmalıyız" dedi. KalDer olarak bu anlayışı "Dünya Vatandaşlığı" ile tanımladıklarını kaydeden Nuhoğlu, şunları söyledi:
"Sürdürülebilir bir yaşam için dünyadaki sorunların çözümüne katkıda bulunmanın birinci adımı kendimizi değiştirmektir. İkinci adımı ise sosyal paydaşlarımızın değişmelerine yardımcı olmak, onları bu anlamda bilgilendirmek, teşvik etmek ve desteklemektir. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi bu kapsamda yapılan en anlamlı girişimdir."
-"ARTIK DAHA BÜYÜK AİLEYİZ"
Türkiye'den sözleşmeye imza atan 35 kuruluş ile daha da büyük bir Küresel İlkeler Sözleşmesi ailesi olduklarını belirten Çetin Nuhoğlu yaşanabilir bir dünyada daha rekabetçi olmak için birlikte çalışmaya devam etmenin gereğine vurgu yaptı. Nuhoğlu, şöyle dedi:
"Kurumsal vicdanlarımız, yaptıklarımızın takipçisi olmalı, sözlerimiz kağıt üzerinde kalmamalı, günlük işlerimize yansıtılabilmeli. Kurumsal vicdanlarımızın yanı sıra toplumsal bir gözetim mekanizmasına da ihtiyaç var. Bu mekanizma ile Küresel İlkeler'in uygulanmasını sağlayabiliriz. Yasalar, yönetmelikler bu tür bir kontrolün sağlanmasında yetersiz kalacaktır. Hiçbir kurum kontrol işlevini tek başına yapamaz. Sistemin katılımcı bir ortak girişimle kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, medya, kamu kuruluşları birlikte çalışmalılar. KalDer de bu anlamda üzerine düşeni yapacaktır. Buradan sizlere bunun sözünü veriyorum."
-"BU DEĞİŞİMİ DENEMEYE DEĞER"
Mustafa Koç da, Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin başarısı için, özel sektör, STK'lar, vatandaşlar ve Birleşmiş Milletler teşkilatı ile işbirlikleri geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek "Özellikle de bizimki gibi gelişmekte olan ülkelerde devletler, bu sürece daha etkin bir biçimde katılmalıdır" dedi. Devletin, sağlam bir hukuki ve yargısal çerçeve ile etkin yönetim mekanizmalarını sağlayarak, katılım ve liderlik göstermesi gerektiğini kaydeden Koç, aksi taktirde işletmelerin yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ifade etti. Koç, bu durumun özellikle şeffaflık, yolsuzluk, kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet konularında geçerli olduğunu vurguladı.
Mustafa Koç, hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi, altına imza atılan ilkelerle de küresel bazı dengesizliklerin tümden ortadan kalkmasının söz konusu olmayabileceğini söyledi. Buna karşın değişimin bir yerden başlatılması gerektiğini ve bunun denenmeye değer bir süreç olduğunu dile getiren Koç, konuşmasını Gandhi'nin "Eğer dünyada herhangi bir değişim olmasını istiyorsanız, o değişim siz olun" sözleriyle tamamladı.