Küresel ısınma Akdeniz'i de tehdit ediyor

Beyrut (AA)- Lübnan karasularında araştırmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Bayram Öztürk, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının arttığını tespit ettiklerini söyledi.

"Yunus S" isimli gemi ve 10 kişilik ekibiyle Doğu Akdeniz'de Kızıldeniz göçmeni olan deniz canlılarıyla ilgili araştırma yapmak üzere Lübnan'a gelen Öztürk, ilk kez Lübnan'da böyle bir çalışma yapmak üzere 5 Temmuzda İstanbul'dan yola çıktıklarını, 10 Temmuzda Türkiye karasularından ayrıldıklarını ve 4 gündür Lübnan'da denizde bilimsel çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Lübnanlı bilim adamlarının da gemide çalıştıklarını ifade eden Öztürk, Akdeniz'in korunması ve sürdürülebilir balıkçılık için gereken verileri toplamak amacıyla bilimsel çalışmalarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Temel hedeflerinin Akdeniz'in korunması ve Akdeniz'de sürdürülebilir balıkçılık olduğunu kaydeden Öztürk, ayrıca denizdeki petrol kirliliğinin önlenmesi için de çalıştıklarını söyledi. Yunus S gemisinin modern cihaz ve sistemlerle donatılmış olduğunu ifade eden Öztürk, 3 bin metre derinlikten örnek alabildiklerini, bunları
inceleyip sonuçları rapor halinde yayınlayacaklarını anlattı. Geçen yıl Suriye'de benzer bir çalışma yaptıklarını belirten Öztürk, Doğu Akdeniz'in sadece politik anlamda değil, ekolojik anlamda da bir barış denizi olmasını istediklerini vurguladı.

Korunması gereken türlerin korunması için çaba sarf ettiklerini bildiren Öztürk, Akdeniz'in yeniden stratejik olarak değerlendirilmesi ve Akdeniz'de sürdürülebilir bir balıkçılılığın yapılması ve Akdeniz'in korunması için ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.