LONDRA (İHA) - Dünya iklimindeki ısınma engellenmezse, 2050 yılına kadar, karada yaşayan hayvan ve bitki türlerinin dörtte birinin yok olması tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu öne sürüldü.
İngiliz bilim dergisi Nature'ın son piyasaya çıkan sayısında, dünya iklimine dair yeni bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Dünya iklimindeki ısınmanın orta vadeli etkilerini tespit etmek için yapılan araştırmaya, 14 enstitüden 19 bilim adamı katıldı. Leeds Üniversitesi'nde biyolog olarak çalışmalarını sürdüren Profesör Chris Thomas, iklim ısınmasının canlı türlerine etkisini araştıran uluslararası uzman ekibin başı ve İngiliz bilim dergisi Nature'da yayınlanan geniş kapsamlı raporun da baş yazarı.
Prof. Thomas, Avrupa, Avustralya, Güney Afrika, Brezilya ve Meksika'da yaptıkları araştırmalarda, hayvan ve bitkilerin nerelerde, hangi iklim şartlarında, hangi ısıda ve yağmur oranında yaşayabildiğine baktıklarını vurgulayarak, "Daha sonra, 2050 yılı için farklı iklim senaryolarında hayvan ve bitkilerin yaşama alanlarının ne ölçüde daralacağı yönünde tahminlerde bulunduk. Elimizdeki verilere göre, karadaki canlı türlerinin yüzde 10 ila 50'si yaşama alanlarını kaybedecek. Biz de bunun ortasını aldık" dedi.
'SORUNUN BAŞLANGICI' Yaptıkları tahminlerin, sadece orta derecede karanlık bir tablo çizdiğini ifade eden ve tüm olumsuz etkenleri hesaplamalarında göz önünde bulundurmadıklarını kaydeden Prof. Chris Thomas, "Örneğin, iklimde gözlenecek değişiklikler dışındaki etkenleri, bu karanlık senaryoya eklemedik bile. Fakat bir de insanoğlundan kaynaklanan bir daralma söz konusu, canlıların yaşama alanları bir de bu yüzden küçülüyor. Ayrıca iklim ısınmasının, 2050-2100 yılları arasında, bugün ile 2050 yılı arasında kaydedilmesi beklenen düzeyde gerçekleşmesi bekleniyor. Yani şu anda sorunun sadece başlangıcı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
Prof. Thomas, bu verilerin, Kyoto Protokolü'nü imzalamaya yanaşmayan ABD ve Rusya'nın tutumunda nasıl bir değişiklik yapabileceği sorusuna ise şu cevabı verdi: "İklim şartlarında gözlenen değişiklikler, yeni kuraklık ve dolayısıyla açlıktan ölüm bölgeleri oluşturacak. Ayrıca tropik ve subtropik salgın hastalıklar daha kuzey bölgelere kayacak. Bence ABD'nin niyetini değiştirebilecek tek nokta, bu sıcak seven hastalıkların topraklarında yayılması olacaktır".