Küresel Isınma, Böcek Sayısını Da Artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, "Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, "Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak" dedi.

Prof. Dr. Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın dünya üzerindeki bütün canlıları etkilediği gibi böcekleri de etkilediğini söyledi.

Böceklerin 1 milyondan fazla tür sayısıyla yeryüzünün en büyük canlı grubu olduğunu belirten Tuncer, böceklerin doğrudan veya dolaylı olarak insanlara, ekosisteme yararlı ve zararlı birçok etkisinin bulunduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Küresel iklimde meydana gelecek değişimlerin böcekler de dahil pek çok hayvanın davranışını ve yaşam tarzını etkileyebileceğini vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti:

"Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak. Böcekler soğukkanlı organizmalardır ve vücut sıcaklıkları yaklaşık olarak çevre sıcaklığı ile aynıdır. Bu nedenle nem, karbondioksit ve özellikle sıcaklıkta meydana gelecek değişimlerin böceklerin davranışı, dağılım, gelişim, çoğalma ve üremesini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte böceklerin gelişmesi hızlanacak, döl sayısı artacak, coğrafik yayılma alanları genişleyecektir."

Kışların daha ılık geçmesi nedeniyle kışı canlı geçiren böcek sayısında da artış olacağını ifade eden Tuncer, böceklerde yüksek popülasyon artışlarının gözlenebileceğini bildirdi.

-"Böcek türlerinde hızlı bir nüfus artışı yaşanması kaçınılmazdır"-

Prof. Dr. Celal Tuncer, sıcaklıklar nedeniyle insanlar üzerinde beslenme ve hastalık taşıma yoluyla etkili olan böceklerin sayısında artış olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit ve diğer sera gazları, dünya atmosferinin kimyasal bileşimini 100-150 yıl öncesine göre fark edilir oranda değişikliğe uğratmışlardır. Ekolojik sistemlerin küresel ısınma nedeniyle değişmesi, hayvan ve bitki türlerinin yaşam zonalarının kuzeye doğru kayması, hatta bazı türlerin yaşam ortamlarının tamamen değişmesi nedeniyle yok olması sonucunu beraberinde getirebilecektir. Küresel ısınmayla artan sıcaklıklar özellikle tropik bölgelerdeki böceklerin metabolizmasını hızlandıracak ve çiftleşme oranlarını yükseltecektir. Bu durumda böcek türlerinde hızlı bir nüfus artışı yaşanması kaçınılmazdır. Diğer taraftan küresel ısınmanın neden olacağı aşırı yağış ve kuraklık gibi etkenlerin ise böcekleri olumsuz yönde etkilemesi beklenmekte."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz