Küresel ısınma Yüksekova'nın köylerini de vurdu

HAKKARİ (İHA) - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle köylülerin içme suyu için ilkel yollarla başlattıkları sondaj vurma çalışmaları ilginç görüntü oluşturdu.

Küresel ısınmayla birlikte yaşanan kuraklık, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı köyleri de etkiledi. İlçenin birçok köyünde içme suyu sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, ilkel yöntemlerle sondaj vurmaya çalışıyor. Köylüler, demir borulara bağladıkları kum torbaları ve taş parçalarını çevirerek toprağı kazmaya çalışıyorlar.

Reklam
Reklam

Susuzluğun en yoğun yaşandığı Akalın köyünde, vatandaşların yaptığı çalışmalar görenleri hayrete düşürdü. Cilo Dağı eteklerinde bulunan köyde, 12 metrelik demir borunun etrafına bağladıkları kum torbaları, taş parçaları ile boruyu çeviren köylüler, toprak altında derinliğe inerek su bulmanın hesaplarını yapıyor. Bir kısmı yerin dibinde olan borunun toprak üstünde kalan tarafından küçük taşlar atan vatandaşlar suya ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor. Attıkları taşlarla suya ulaşmadıklarını anlayan köylüler borunun tamamını toprağa batırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bir kısmı toprakta olan borunun dışarıda kalan tarafına bağladıkları ağaç parçasını büyük bir zorlukla çeviren köylüler, bu yöntemle köyde 9 ayrı noktada kuyu suyu bulduklarını söyledi.