Ankara - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, iklim değişikliklerine neden olan küresel ısınmanın sorumluluğunun Türkiye'ye ait olmadığını belirterek, "Türkiye, bazı Afrika ülkelerinin hemen imza koyduğu Kyoto Protokolü'ne balıklama dalamaz" dedi.
Pepe, çeşitli kuruluşların temsilcileri ile düzenlenen "İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Koordinasyon Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, yeryüzündeki karbondioksit ve metan gazı oranlarının normal seviyelerin üzerine çıkmasının sıcaklıkları artırdığını söyledi.
Sıcaklık ve iklim değişikliklerinin canlıların yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaştığına dikkati çeken Pepe, küresel ısınmaya bağlı olarak açlık, göç ve su savaşlarının gelecekte insanlığın en önemli sorunları arasında yer alacağına kaydetti.
Pepe, "Araştırmalara göre, önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğinden en çok Afrika kıtası ile Akdeniz bölgesi etkilenecek. Ülkemiz, Akdeniz kıyılarında yer aldığından biz diğer ülkelere oranla en az bir kat daha hassas olmalıyız" diye konuştu.
Türkiye'nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne imza koyan ülkeler arasında yer aldığını anımsatan Pepe, şöyle devam etti: "Sözleşme, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının 1990 yılı seviyelerinin yüzde 5 altına düşürülmesini öngörüyor. Türkiye, bu sözleşmeye taraf olduğu için bir rapor hazırlamak zorunda. Burada
yapılacak görüşmelerin de katkılarıyla bir yol haritası hazırlayacağız. Rapor, Ağustos ayına kadar bitecek. Türkiye'yi iklim değişikliğini tetikleyen bir ülke olarak görmek istemiyoruz."
Bakan Pepe, zaman zaman "Türkiye, ne zaman Kyoto Protokolü'ne taraf olacak?" sorusuyla karşılaştığını ifade ederek, "Küresel ısınmanın müsebbibi biz değiliz, bunun sorumluluğu bize ait değil. Kimse bu sorumluluğu Türkiye'ye fatura edemez. Gelişmiş ülkelerin karbondioksit salım oranlarına bakıldığında bizim ne kadar masum
olduğumuz görülür. Bu nedenle Türkiye, bazı Afrika ülkelerinin hemen imza koyduğu Kyoto Protokolü'ne balıklama dalamaz" dedi.