"Küresel kriz ihaleyi etkilemez, nükleer santralı kurarız"

ANKARA(ANKA) - Nükleer santral için 24 Eylül'de teklifleri alacak olan Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, küresel finansal krizin kredi sorunu yaratmasının ihaleye engel olmayacağını söyledi.

Şirketlerin istemesine rağmen ihaleyi ertelememe kararını savunan Gökkaya, "Diyelim ki bunu biraz daha uzattık; başka krizlerin olmayacağını düşünebilir misiniz? Bu sürecin krizin içerisinde boğulacağını düşünmüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

24 Eylül'de dokümanları içeren zarfların açılacağını, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) ölçütlerine uyumu gösteren zarfların açılmadan bu kuruma verileceğini anlatan Gökkaya, bu aşamada ihaleye ara verileceğini, TAEK en geç 15 gün içinde şirketlere olur verdikten sonra fiyat tekliflerinin açılacağını bildirdi.

En düşük teklifi veren şirketin Bakanlar Kurulu onayına sunulacağını belirten Gökkaya, Bakanlar Kurulu bu şirketi uygun bulmazsa ikinci şirketin seçilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda ise mevzuatta açık hüküm bulunmadığını söyledi.

Erteleme finansal krizin çözümü değil

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Gökkaya, küresel finansal krizin derinleştiği ortamda, pahalı bir yatırım olan nükleer için kredi bulunma sorunu yaşanabileceği ve şirketlerin de erteleme istediğine ilişkin soruyu yanıtlarken, ertelemeye izin vermeme kararının doğruluğunu savundu. Gökkaya, "Diyelim ki bunu biraz daha uzattık; başka krizlerin olmayacağını düşünebilir misiniz? Başka krizler de belki meydana gelebilir. Bu sürecin krizin içerisinde boğulacağını düşünmüyorum. Varsayalım ki biz bu yarışmayı yaptık, bir-iki ay sonra, bir sene sonra bir kriz daha olsa ne olacaktı, olmayacağını nereden biliyoruz? Biz bize verilen görevi en iyi şekilde yapacağız ve 24'ünde de bu yarışmayı neticelendireceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Ümidimi yitirmedim

Sabancı Grubu'nun erteleme olmaması ve sigorta gibi bazı ihale koşulları nedeniyle teklif vermeyebileceklerinin anımsatılmasına üzerine Gökkaya, "Biz arzu ediyoruz ki, Türkiye'de nükleer güç santralı bir an evvel kurulup devreye girsin. Türkiye'nin olası arz sıkıntısına destek sağlasın. Ucuz, kaliteli, düşük maliyetli bir tarifenin oluşması için gayret gösteriyoruz. Biz enerjiyi ucuz kullanalım, bir an evvel enerji olsun diye çaba harcayan bir kuruluşuz. O bakımdan ben yatırımcılarımızdan da bunu beklerim. Ben daha ümidimi yitirmiş değilim. Dünyadaki gelişmeleri, kendi çıkarlarını da göz önünde bulundurarak yarışmaya gireceklerini zannediyorum" diye konuştu.

Fiyat zarfları açılmadan bekleyecek
24 Eylül'de şirketlerin dokümanlarını içeren ilk zarfların açılacağını belirten Gökkaya, TAEK'in belirlediği ölçütlere uygunluğu gösteren ikinci zarfların ise açılmadan TAEK'e verileceğini ifade etti. TAEK değerlendirme yaparken, fiyat tekliflerini içeren üçüncü zarfların TETAŞ'ta açılmadan saklanacağını kaydeden Gökkaya, TAEK'in değerlendirmesinden geçen şirketlerin fiyat tekliflerinin daha sonra yapılacak nihai oturumda açılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

TETAŞ'ın, 15 yıl alım garantisi verdiği elektrik için en düşük fiyat teklifini veren şirketin birinci ilan edileceğini vurgulayan Gökkaya, birinci şirketin Bakanlar Kurulu onayına sunulacağını, onay ile sözleşme imzalama sürecine geçileceğini anlattı.

Fiyat teklifleri en geç 15 günde açılacak

TAEK'in değerlendirmesinin çok kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini belirten Gökkaya, "TAEK ile yaptığımız görüşmede zaten kriterler belli olduğu için o kriterlere uygun olup olmadığına bakacaklarını, uzun sürmeyeceğini belirttiler. Bir hafta, 10 gün, 15 gün içerisinde diyebilirim" dedi.

Nükleer santral inşasına gelecek yıl içinde başlanmasını beklediklerini kaydeden Gökkaya, 2014-2015 yılları sürecinde de ilk ünitelerden enerji alınacağı öngörüsünde bulundu.

Kabinenin şirket değiştirmesi olasılığı için düzenleme yok

Bakanlar Kuruluna, ihalede en düşük fiyatı içeren teklifin onay için gönderileceğini vurgulayan Gökkaya, Bakanlar Kurulu teklifi uygun bulmazsa ikinci sıradaki şirketin şansı olup olmadığına ilişkin soruya karşılık, "Mevzuatta buna dair bir hüküm yok. İkinci şeyi göndeririz veya gönderemeyiz diye bir hüküm yok. Biz birinci olan firmayı göndermek durumundayız" dedi. Bunun, Bakanlar Kurulu birinci olan şirketi uygun bulmazsa ihalenin iptal edileceği anlamına gelip gelmediği sorusunu yanıtlayan Gökkaya, "Büyük ihtimalle o demek" dedi.

Reklam
Reklam

13 şirketten 9'u yabancı

13 şirketin şartname aldığını, bir şirket ile de görüşmelerin sürdüğünü belirten Gökkaya, tekliflerin verileceği 24 Eylül saat 14.00'e kadar şartname satın alınabileceğini, teklif vermek için şartname almak gerektiğini söyledi. Şartname alan şirketler şöyle: "AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada), Itochu Corporation (Japonya), Vinci Construction Grand Projets (Fransa), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), Atostroyexport (Rusya), KEPCO (Güney Kore-Türkiye), China Nuclear Power Components Co. (Çin), Unit Investment N.V. (Hollanda), Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye), Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye), Hattat Holding (Türkiye), RWE (Almanya), Akenerji (Türkiye)."