Kürt konferansından genel af çağrısı

DİYARBAKIR(ANKA)- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Heinrich Böll Derneği tarafından Diyarbakır'da ilk kez düzenlenen "Türkiye'de Kürtler Konferansı" başladı.

Çok sayıda akedemisyen, aydın ve siyasetçinin katıldığı konferansta, "PKK'nın silah bırakarak, demokratik siyasete katılması gerektiği ve genel af" fikri öne çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen ve iki gün sürecek konferansa, Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır milletvekilleri, Akın Birdal, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak ve AKP milletvekilleri Abdurrahman Kurt ile Kutbettin Arzu'nun yanı sıra aralarında Baskın Oran, Hasan Cemal, Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar, Ragıp Duran, Gençay Gürsoy ve Pınar Selek bulunduğu çok sayıda akademisyen ve gazeteci katıldı.

Reklam
Reklam

-SİLAHLA BİRYERE VARILAMAYACAĞI GÖRÜLMELİ-

Konferansın ilk oturumunda konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mithat Sincar, tarih boyunca hiçbir etnik çatışmada ne devletin, ne de silahlı örgütün tam olarak başarıya ulaşabildiğini belirterek, "Dolayısıyla, çözüm için şiddetin sonlandırılmasını tartışmak gerekiyor. Silahlı politikalarla bir yere varılamayacağı görülmeli" dedi. Yeniden sosyalleşme ve demokratik zeminde siyaset imkanı sunmadan bir örgütün kendiliğinden silah bırakmasının zor olduğunu vurgulayan Sincar, "Sadece, genel affın, normal demokratik siyaset hakkı olmadan uygulanması pratikte faydalı olmayacaktır. Silahlı iken yaptığınız siyaseti, silahsızken yapamıyorsanız zaten kendinize niye silah bıraktığınızı açıklayamazsınız" diye konuştu. Sincar, devletin de Kürt sorununu tartışırken Kuzey Irak'ı dikkate almak zorunda olduğunu ifade ederek, Kuzey Irak yönetimine yönelik askeri tehdidin devam etmesinin terörle mücadeleye yarar değil, zarar vereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

-SİLAHLI ŞİDDETTEN VAZGEÇİLMELİ-

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu da, böyle bir konferansın Diyarbakır'da ilk kez yapılmasının önemine dikkat çekerek, "Konferansımız, Türkiye'de Kürtler sorununun çözümü bakımından çatışmanın dışında bir yol olduğu, olması gerektiği konusunda kamuoyuna ve ilgili tüm taraflara mesaj ve önerisi sunabilecek bir platform olmasını diliyorum" dedi. Sadece "terör" söylemine karşılık olarak "ateşkes, barış" kavramlarının barışçıl çözüm yolunu açmaya yetmediğini dile getiren Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Kürt tarafının yapması gereken, kendi iradesi ve kararıyla siyasal amaçlarına ulaşmak için silahlı şiddeti tüm bitimleriyle kullanmaktan vazgeçtiğini, tüm gücünü siyasetin barışçı yollarla başarı kazanacağını görmesi ve kendisini buna göre düzenlemesi olmalıdır. Bu mümkündür, gereklidir ve doğru olandır."

-KÜRT SİYASETÇİ SOMUT PROJE ÜRETMELİ-

TESEV Demokratikleşme Programı Yöneticisi Dilek Kurban ise, Kürt siyasetçilerin ve sivil toplumunun siyaset dilini kullanmaktan çok, bilgi üretmeye yönelmesi gerektiğine işaret ederek, "22 Temmuz seçimlerinin ardından Kürt siyaseti daha somut projelerle halka ulaşmaya çalışmalı. Kürtler kendileri gibi ezilen kesimleri daha iyi anlamalı ve onlarla ilişkilerini güçlendirmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Yerli katılımcıların yanı sıra çok sayıda yabancı araştırmacı ve akademisyenin de söz aldığı konferans, yarın da devam edecek. Konferansın, ikinci gününde Prof.Dr. Baskın Oran, Emekli diplomat Akın Özçer, Emekli Büyükelçi Pulat Tacar, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ve ABD Tennessee Teknoloji Üniversitesinden Michael Gunter konuşacak.