Kürt liderler operasyona temkinli

BERLİN (İHA) - Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirmek üzere ABD öncülüğünde askeri bir operasyon yapılacağı yolundaki söylentiler arttıkça, aralarında ciddi görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen Kuzey Iraklı Kürt liderlerin de bu görüşte birleştikleri belirtildi.

Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani ile Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, kısa bir süre önce Almanya'da Amerikalı yetkililerle biraraya gelip, Saddam Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılmasında Kürtlerin nasıl bir rol oynayabileceğini görüştü.

Reklam
Reklam

Görüşmeler sonrasında yorum yapmaktan kaçınan Talabani ve Barzani, Kürt halkını tehlikeye sokacak herhangi bir operasyona katılmayacaklarını kesin bir dille ifade ettiler. Ayrıca iki lider, Kürtlere eşit vatandaşlık hakkını garanti etmeyen bir askeri operasyona da destek vermeyeceklerini belirtti.

Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani, Kürt halkının özgürlüklerini korumak istediklerini belirtirken, son 11 yıl içinde, Kuzey Irak'ta yaşayan 3 milyon Kürt, Süryani ve Türkmen nüfusun geniş özgürlüklerden yararlandığını ve ekonomik açıdan da ciddi kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Petrol Karşılığı Gıda Programı çerçevesinde Iraklı Kürtlere ayrılan payın, okul ve hastane gibi önemli alt yapı yatırımlarına harcandığı kaydedildi.
Süryani Demokrasi Hareketi Lideri Yonnadim Kanna da, Kuzey Irak'ta yaşayan Süryanilerin, ülkenin diğer bölgelerinde yaşayanlara oranla, çok daha iyi koşullara sahip olduklarını vurguladı. Kanna, "Son 10-11 yıldır iyi bir deneyimdi bu. İnsanlar diktatör rejimin baskı ve zulmünden uzak yaşayabildi. Eğitim ve kültürel haklarımız var. Ayrıca siyasi örgütlenme olanağına ve basın özgürlüğüne sahibiz" dedi.

Reklam
Reklam

"KÜRTLER AMERİKA'YA GÜVEN DUYMUYOR" Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, Körfez Savaşı sonrasında Kürtlerin Saddam Hüseyin'e karşı başlattıkları başarısız isyan girişiminden sonra fiilen oluşturuldu. Amerika öncülüğündeki müttefik kuvvetler, Irak ordusuna müdahale edemediği için binlerce Kürt hayatını kaybetti, milyonlarca Kürt de Türkiye ve İran'a sığınmak zorunda kaldı. Bu gelişmeler sonrasında Amerika ve müttefik ülkeler, Kürtleri korumak üzere Kuzey Irak'ı uçuşa yasak bölge ilan etti. İncirlik Üssü'nü kullanan Amerikan ve İngiliz uçakları, halen uçuşa yasak bölgeyi kontrol altında tutuyor.
Bugün birçok Iraklı Kürt, hala Amerika'ya güven duymazken, birçoğu da can güvenliklerinin sağlanmasında Amerika'nın oynadığı rolün önemini kabul ediyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkililerinden Berham Salih, "Amerikalılar son 10 yılda bize büyük iyilikler yaptı. Bizi Iraklılar'ın mezaliminden koruyorlar. Çıkarlarımız açısından demokratik bir Irak şart. Eğer yarın Amerika, kararlı bir şekilde bu konuya, Irak'ın demokratik bir rejime geçmesi konusuna eğilirse, bu bizi ancak sevindirir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sıradan Iraklı Kürtler de Amerikan hükümetinin Kürtler'in bağımsızlık hayalinin gerçekleşmesine katkıda bulunacağını belirterek "Kürtlerin durumu konusunda çok iyimserim. Amerika, bize bağımsızlığımızı verecektir ve İnşallah biz de sonunda bağımsız olacağız" görüşünü savunuyorlar.

"AMERİKA KÜRT DEVLETİNE DESTEK VERMİYOR" Ancak Washington, Türkiye'nin kaygılarını göze alarak, bağımsız bir Kürt devletine destek vermeyeceğini sık sık dile getiriyor. Türkiye, Iraklı Kürtlerin Bağdat'a karşı bağımsızlık ilan etmeye kalkışması durumunda sınır-ötesi askeri müdahalede bulunacağını bildirdi. Ankara, Kuzey Irak'taki bağımsız bir Kürt devletinin, Türkiye'deki Kürt nüfusu ayrılıkçı hareketlere yeniden teşvik edebileceği görüşünü savunuyor.
İran da benzer kaygılarla Iraklı Kürtlere bağımsızlık verilmesine karşı çıkıyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Berham Salih, Kürt liderlerin bağımsızlığı gerçekçi bir alternatif olarak görmediklerini ifade ederek, bu konuda İran ve Türkiye'ye garanti verdiklerini söyledi. Salih, "Türk ve İranlılara, Kürt halkının kendi kendini yönetme hakkı olduğunu söylüyorum. Ama gerçekler gözardı edilemez. Irak'tan ayrılıp bağımsız bir devlet kurmanın gerçekçi bir hedef olmadığını bilecek kadar sağduyuya sahibiz. Türkiye'nin de İran'ın da bağımsızlık konusundaki görüşlerini değiştireceğini sanmıyorum" şeklinde konuştu.
Her ne kadar Iraklı Kürt liderler, bağımsızlık fikrini bir yana ittiklerini söyleseler de, 11 yıl içinde kazandıkları hakları geri vermeye niyetleri olmadığını da açıkça dile getiriyorlar.

Reklam
Reklam