Kürt olmayanlara Kuzey Irak'ta mülk zor

ERBİL (İHA) - Kuzey Irak bölgesel yönetimi, bölgede yaşayan Kürtler dışındaki Arap,Türkmen ve diğer milletler için bölgede mülk edinme şartlarını zorlaştırdı.

Yeni kanuna göre, herkes Erbil, Dahok veya Süleymaniye'den mülk edinebilecek; fakat bölgesel yönetim tapu alacaklardan istihbarat ve asayiş polisinden güvenlik soruşturmasını içeren belge getirmelerini istiyor. Kürtlere söz konusu belgeler kolayca verilirken, diğer milliyetlerden olanlar işlemlerinin zorlaştırılmasından şikayetçi.
Konuyla ilgili haberlerden rahatsızlık duyan hükümet, tapu dairelerine de gazetecilerle konuşma yasağı getirdi. Hükümet, gazetecilerin beyanat alabilmeleri için direkt Enformasyon Bakanlığı'ndan izin almalarını istiyor. Bakanlık ise bu izni vermiyor. Her şeyin normal seyrinde devam ettiğini iddia eden emlakçılar ise tek sorunun bölgedeki istikrar nedeniyle yükselen kiralar olduğunu düşünüyor. Emlakçıların konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınması dikkat çekerken, isminin açıklanmasını istemeyen bir emlakçı, "Eğer gerçekleri söylersek bizim için problem olur. Doğruları söylemezsek de yalan söylemiş oluruz" dedi.

Reklam
Reklam

Erbil'de emlakçılık yapan Nafi Muhammed Mustafa ise "Ev fiyatları yeni kurulan bölgelerde çok pahalı; tapu işlemleri ise çok kolay. Herkes tapu alabilir. Güvenlik soruşturmasına gerek yok" derken, Naz City'nin Satış Sorumlusu Muhammed Tahir, "Satışları ve tapu işlemlerini kolayca yapıyoruz. Ev satarken güvenlik soruşturması belgesi gerekli. Bu belge terörist sızmalarını önlemek için" şeklinde konuştu.