Kürt Parlamentosu toplandı

ERBİL (İHA) - Kuzey Irak'taki Kürt grupların temsil edildiği parlamento, Mesud Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) denetimindeki Erbil'de ilk oturumuna başladı. Toplantıya, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanlarından François Mitterand'ın eşi Daniel Mitterand'ın da katıldığı bildirildi.

Parlamento, Barzani ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB), geçen hafta üzerinde anlaştıkları "Irak Federal Cumhuriyeti Anayasa Taslağı"nı görüşüyor.
Parlamentonun açılışı öncesinde, önceki gün bir araya gelen iki Kürt lider, birlik içinde olduklarını gösterdi. Bölgedeki kaynaklar, toplantı öncesinde, Irak'a yönelik bir operasyon olasılığının da güçlenmesiyle iki Kürt grup arasındaki işbirliğinin arttığına dikkat çekiyor. Celal Talabani ile Mesud Barzani, geçtiğimiz günlerde aralarındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir dizi anlaşmaya imza attı. En kısa sürede yürürlüğe gireceği belirtilen anlaşmalarda, 12 Ekim'e doğru her iki partinin karşı tarafın kontrolündeki bölgede yeniden büro açması da öngörülüyor.

Reklam
Reklam

IKDP lideri Mesud Barzani, ilişkileri normalleştirmeye yönelik imzaladıkları anlaşmaların Türkiye, Suriye ve İran gibi ülkeler için tehdit unsuru oluşturmadığını söyledi. Barzani, Kuzey Irak'taki istikrarın bu 3 ülkenin de çıkarına olacağını savundu.

2 yıl aradan sonra ilk defa 8 Eylül'de bir araya gelen iki lider, 1998 yılında ABD'nin getirdiği barış önerisini uygulamayı kabul etmişti. Bu öneriye göre, iki partinin anlaşmasıyla 1996 yılından beri ilk defa bugün tam katılımla toplanan "Bölge Parlamentosu"nun başkanlığını iki parti, 3 ayda bir dönüşümlü olarak yapacak. Erbil'de toplanması beklenen parlamentoya, tarafların katılımı eşit düzeyde olacak. İki Kürt lider ayrıca, aralarındaki sorunların en geç 3 ay içinde aşılması için üst düzeyde 4 komisyon kurmayı da kararlaştırmışlardı.

Bu arada Erbil'deki Bölge Parlamentosu toplantısına, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanlarından François Mitterand'ın eşi Daniel Mitterand'ın da katıldığı bildirildi.
Kuzey Irak'taki gelişmeleri yakından takip eden Ankara ise, ortak bir parlamentonun oluşturulmasını, Türkiye için öteden beri endişe kaynağı oluşturan olası bir Kürt devletinin tohumlarının atılması olarak görüyor. Barzani ve Talabani'nin Washington anlaşmasından bahsederken, Türkiye'nin çok önem verdiği Ankara Süreci'ne hiç atıfta bulunmaması da Ankara'yı rahatsız eden bir diğer unsuru oluşturuyor. Diplomatik kaynaklar, bölgenin üçüncü büyük nüfusuna sahip Türkmenlerin de bu anlaşmada gözardı edildiğine dikkati çekiyorlar.

Reklam
Reklam

Ankara, ABD'nin olası bir Irak operasyonu ve Saddam sonrasında bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını istemiyor. Türkiye'nin rahatsızlığını yakından bilen ve askeri müdahalesinden çekinen Kürt gruplar, bağımsızlık değil, federal bir yapı içinde demokratik bir Irak istedikleri güvencesi veriyor.
Kürt liderlerden Celal Talabani'nin Ankara'nın hassasiyetlerini daha iyi anladığı ve Türkiye ile daha sıcak ilişkiler kurmaya çalıştığı biliniyor. Barzani ile Ankara arasında ise soğuk rüzgarlar esiyor. Talabani'ye göre daha sert bir tonda konuşan Barzani, Türkiye'nin olası bir müdahalesinde, "Kuzey Irak'ın Türk ordusuna mezar olacağını" söyleyecek kadar ileri gitmişti.