"Kürt partilerin TBMM'de temsili önemli"

İZMİR (AA) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, "Kürt partilerin TBMM'de temsili önemli. Çünkü çoğunlukta bir topluluk"dedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Neden ordunun devleti, laikliği koruyacağına inanılır? Bilmiyorum, anlamıyorum. Ordunun bu konuya el atmaması gerekiyor. Türk devletinin laik yapısını muhafaza etmesi için ordunun kontrolüne ihtiyaç yok. Bunun için güçlü politikacılara, özgür basına, güçlü sivil toplum örgütlerine ihtiyaç var" dedi.

Reklam
Reklam

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonunun (BASİFED) düzenlediği "Müzakere Süreci ve Sivil Toplum Kuruluşları" konulu konferansta konuşan Lagendijk, sivil toplum örgütlerinin büyük öneme sahip olduğunu, bu örgütlerin, hükümetin verdiği sözleri denetleme açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Lagendijk, sivil toplum örgütlerinin ülkeler hakkındaki birçok bilgiyi kendilerine ulaştırdığını belirtti.

Türkiye'nin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine göre çok farklı olduğunu ifade eden Lagendijk, ülkedeki sanayici ve iş adamlarının büyük rol oynadığını, TÜSİAD gibi son derece profesyonel derneklerin bazı raporlar hazırlayarak, çok iyi lobi oluşturduğunu kaydetti.

Hükümetin 301. maddeyle ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşüne başvurduğunu belirten Lagendijk, şunları söyledi:

"Bu bir hataydı ve işe yaramadı tabii ki. Çünkü sivil toplum örgütleri bu madde üzerinde bir anlaşmaya varamadı. Bu önemli konudaki değiştirme ve düzeltme işi hükümete kalmış oldu."

Türkiye'deki seçmenin büyük kısmının, artık AB için büyük heyecan duymadığını savunan Lagendijk, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Katılım sürecinde korku var, şüphe var. 'Acaba bu laik durumu, bu cumhuriyeti devam ettirebilir mi' diye korku var. Bu şüphe ve korku Türkiye'nin AB yolunda engeller yaratacaktır. AK Parti bir öneri getirdiğinde, hemen 'Yanlış yöne gidiyor' diye düşünmek yanlıştır. Her eleştiri de nedensiz değildir. Herkesin birleşmesi gerekiyor."
"Devletin dışında ne kadar fazla organize olmuş dini çeşitlilik olursa, devletin de laik yapısını muhafaza etmesi o kadar kolay olacaktır" diyen Lagendijk, Türkiye'deki bu bölünmüşlüğün, ülkenin AB yolunu engellediğini iddia etti.

En duyarlı olan konunun ise ordunun rolünü değiştirmek olduğunu bildiren Lagendijk, ordunun Türkiye'nin savunması ve sınırları koruma açısından büyük rolü olduğunu belirtti.

AB'de de herkesin bunu gördüğünü ifade eden Lagendijk, "Şimdi Hollanda'dan, Almanya'dan, Danimarka'dan farklı bir durumdan bahsediyoruz. Burası son derece tehlikeli bir alan. Çok fazla tehlike var bu ülkenin etrafında. Ordu gerçek güvenlik konularına odaklanmalı. Bu demokrasiyi daha da güçlendirecektir. Türkiye'yi daha da güçlendirecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar AB'ye girme isteğinin fazla olduğunu, ancak şu anda bu durumun tersine döndüğünü belirten Lagendijk, hükümetin politikasını kontrol etmesi gerektiğini söyledi.