Kürt yönetimi PKK bürolarını kapatmaya başladı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bugün terör örgütü PKK'yla irtibatlı bir siyasi partinin bürolarını kapatmaya başladı.

Bölge yönetiminden bir yetkili, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin Erbil'deki bürosunu kapattığını, partinin Dohuk ve Süleymaniye'deki bürolarının da kapatılacağını söyledi.

Hareket, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin PKK bağlantılı kuruluşların kapatılacağını açıklamasından 2 hafta sonra geldi. Kuzey Irak bölge yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "PKK'ya sempatisi olan Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin bürosunu kapatmaya başladık" dedi. Yetkili, PKK'ya sempatisi olan tüm yerel Kürt partilerinin bürolarını kapatmaya karar verdiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Öcalan'ın emriyle kurulmuştu

Kürdİstan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) 2002 yılında Irak'ta faaliyet göstermek amacıyla PKK tarafından Öcalan'ın emriyle kuruldu. PÇDK sayesinde terör örgütü hem kendi güvenliğini sağlamayı hem de Kuzey Irak'taki parçalı yapı içerisinde etkin rol almayı hedefledi. Öcalan'ın yakalanmasından sonra PKK'nın yeni yapılanmasının ilk adımlarından birisi olan PÇDK, Amerikan işgali sonrasında ortaya çıkan yeni durumda Kürt bölgesindeki liderlerin himayesi altında faaliyetlerine hız kazandırdı.

Irak'ta geçen yıl yapılan seçimlere katılarak 15 bin oy aldı. Ancak meclise herhangi bir vekil sokmayı başaramadı. Süleymaniye'de merkez ofisi bulunan PÇDK, yabancı gazetecilere basın turları ve konferanslarla propagandasını sürdürüyordu. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin bir önceki Türkiye ziyareti sırasında da PKK'nın partisinin büroları kapatılmış, ancak yüksek mahkeme kararıyla bu bürolar yeniden