Kürtaj sonrası gebeliklerde düşük riski

Sakarya Doğumevi Ana Çocuk Sağlığı Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Metin Mutlu, kürtaj sonrası gebeliklerde anne adayının düşük yapma riskinin yüzde 200 oranında artabildiğini bildirdi.

Kadınların kürtaj hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, bunun çok ciddi bir cerrahi müdahale olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Mutlu, "Kürtaj ne yazık ki artık bir doğum kontrol yöntemi olarak görülüyor. Ülkemizde de bu anlayış bir aile planlaması yöntemi haline geldi. Oysa bu çok yanlış bir tutum. Bu cerrahi müdahalenin bir kez bile yapılması hayati risk taşıdığı gibi kürtaj sonrası gebelikler de önemli ölçüde tehlikeye atılmaktadır" diye konuştu.

KORUNMAK MÜMKÜN

Kürtajın Türkiye'de sıklıkla uygulanan bir müdahale olmasından dolayı halk arasında "sağlıklı bir yöntem" olduğu inancı oluştuğuna işaret eden Opr. Dr. Mutlu, "İstenmeyen gebelik durumlarında insanların aklına ilk gelen yöntem kürtaj oluyor. Aslında bu başvurulacak en son yöntemdir. Eşler gebelik istemediği durumlarda hap ve aşı gibi uygulamalarla gebelikten korunabiliyor. Her iki uygulamada da seçenekler oldukça geniş. Her gün hap kullanmak istemeyen kadının, ayda bir kez aşı olarak gebelikten korunması mümkün. Bu uygulamaların hiçbirinde de herhangi bir sağlık riski yok"

Reklam
Reklam

KÜRTAJDA RİSK MEVCUT

Kürtajda riskin rahimden alınacak bebeğin büyüklüğüne ve gebeliğin süresine bağlı olduğunu anlatan Opr. Dr. Mutlu, "2-4 haftalık gebelikler risk grubunun en alt seviyesini oluşturuyor. Ancak 8-10 ve daha üstü olan ve yasal süreci aşan kürtajlarda ise kesinlikle hayati risk söz konusu. Bu gibi müdahalelerde annenin bir daha çocuk doğuramaması gibi durumlara az da olsa rastlanabiliyor" dedi.

Anahtar Kelimeler: