Kürtçe öğrenim için 'ithal öğretmen'

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı, açılacak Kürtçe kurslarda ders verecek öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla ilginç bir çözüm buldu. Yurt dışındaki üniversite ve enstitülerin doğu lehçeleri bölümlerinden sertifikalı öğretmenler bu kurslarda görev yapabilecek.

Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında 625 sayılı Kanun uyarınca çıkarılacak Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları dil ve lehçelerin öğrenilmesine ilişkin yönetmelik üzerinde yürütülen çalışmalar ileri aşamaya gelirken, öğretmen ihtiyacı konusundaki sıkıntı sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı hazırlanan yönetmelik taslağı üzerindeki çalışmalar bakanlar ve uzmanlardan oluşan komite tarafından sürdürülürken, açılacak kurslarda görev yapacak öğretmelerin niteliği ve yeterliği konusundaki problem aşılamadı. Daha önce bu tür bir uygulama olmadığı için Türkiye'de yeterliği bulunan öğretmen bulunmadığını belirten komite, bu kurslarda belirlenen dilin ve amacın dışına çıkılmasından endişe ediyor. Türkiye'de bu kurslarda görev yapacak öğretmenlerin yeterliğini denetleyecek bir kuruluş veya yetişmiş eleman bulunmadığını belirten Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, çözümü yurt dışından öğretmen sağlamada buldu.

Reklam
Reklam

Buna göre, yurt dışındaki üniversitelerin doğu lehçeleri bölümlerinden, enstitü ve dil kurslarından alınmış sertifikaları bulunan öğretmen adaylarının başvuruları YÖK tarafından incelenecek ve bu kişileri denklik belgesi verilecek.

PROBLEM ZAMANLA ÇÖZÜLECEK Farklı dil ve lehçelerin öğrenimi konusunda İngiltere, Fransa, İsveç örneklerini inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu kursları denetlemek için aralarında İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin de bulunduğu bilirkişi heyeti oluşturulmasını önerdi, ancak bu konuda da Kürçte bilen üst düzey yetkili bulunmaması nedeniyle problem çıktı. Yönetmelik çalışmalarını yürüten Bakanlar Komitesi, daha önce böyle bir deneyimin yaşanmaması nedeniyle uygulama aşamasında bazı problemlerin çıkmasının doğal olacağını belirterek, sorunların zaman içinde yaşanarak çözülmesini benimsedi. Yönetmeliği 1 Ekim'e kadar yetiştirmek ve hemen uygulamaya başlamak isteyen Bakanlar Komitesi, uygulama konusunda çeşitli kurum ve kuruluşların görüşlerini alacak. Komite, kanunda öngörülen dil ve lehçeler için kullanılacak programların incelenmesi sırasında Talim ve Terbiye Kurulu'nda oluşturulacak komisyona, bu alanda yetişmiş elemanı olan birimlerin personel takviyesinde bulunmalarını isteyecek.

Reklam
Reklam