Kürtçe yayınlar başlıyor

DİYARBAKIR (İHA) - Radyo Televizyon Üst Kurulu'na başvurulmasının ardından çıkan izin ile yapılacak "Kürtçe yayın" bugün saat 20.15'te başlıyor. Kentte Kürtçe yayın yapacak olan SÖZ TV ve GÜN TV yayın saatini bekliyor.

Bu akşam başlayacak olan Kürtçe yayın için televizyonlar son hazırlıklarını yaparken, sokaktaki vatandaşlar yayınlardan pek umutlu olmadıklarını açıkladı. Diyarbakır'da Kürtçe ilk yayını gerçekleştirecek olan SÖZ TV saat 20.15'teki ana haber bülteninde 3 Kürtçe habere yer verecek. GÜN TV ise "Derguşa Çande" adlı program ile Kürtçe yayınına başlayacak. SÖZ TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) geçtiğimiz hafta ana dilde yayın yapılması yönünde taahhüt imzaladığını belirterek, "Yine RTÜK'ün verdiği karar doğrultusunda 23 Mart 2006 tarihinde yayın startı verilmesi kararı uygun görüldü. SÖZ TV olarak biz de bu akşam ilk Kürtçe yani ana dilde yayını yapmak üzere ana haber bültenimizde üç Kürtçe haber ile izleyicilerimizin karşısına çıkacağız. RTÜK hafta içinde 4 saat Kürtçe yayın hakkı tanıdı. Günde 45 dakikayı uygun görüyor, bunun üzerinde günlük olarak fazla yayın yapamıyorsunuz. Bu süreyi toplayıp hafta içinde bir gün 4 saati de yayın yapılabilecek ancak bu süre yeterli değil. Güneydoğu bölgesinde bu yönde yayın anlamında açlık var. Bunun yanında fazlasıyla izleyici oranı var. Çünkü yurt dışında yapılan Kürtçe yayınların bu bölgedeki izlenme oranları bir hayli yüksektir. Sanırım biz de bu yayınlara başladığımız zaman izlenme oranlarımız artar. Söz TV, Kürtçe yayına teknik olarak hazırdır. Yalnız maddeler bizi kısıtlıyor. Çünkü haber, belgesel veya kültürel yayın yaptığınız zaman altyapısı teknik konuda çok zor" dedi.

Reklam
Reklam

"SOKAKTAKİ VATANDAŞ KÜRTÇE YAYINDAN UMUTSUZ"
Bölgenin ilk Kürtçe yayınını yapacak olan yerel televizyonlar için sokaktaki vatandaşların umutsuz oldukları gözlendi. Bir vatandaş, haftada 4 saatlik yayının yeterli olmadığını belirterek, "Çünkü altyapı buna müsait olmadığı gibi uzun bir çalışma süresi gerekiyor. Bununla birlikte belgeseller ile kültürel programların ve açık oturumlar ilk etapta yerel televizyonları zor duruma sokacak. Ancak ileriki süreçte televizyonlar hem teknik, hem de altyapı olarak eğitimciler ile birlikte düzlüğe çıkacaklardır. Tabii ki bu sürede TV'ler yetersiz kalacaklar. Saat konusunda yetersizlik var. En azından günde 6 saat olması gerekiyor. Çünkü sadece Kürtçe şarkılar yayınlanmayacak, çizgi filmler, belgeseller ve açık oturmaların yanısıra haberler olacaktır. Tüm bunlara rağmen mevcut yayın saati bile Diyarbakır ve bölge için güzel olacaktır. İzlenme oranlarında fazla bir ilgi olacağına inanmıyoruz. Çünkü Kürtçe dili ile ilgili büyük bir talep vardı. Sonradan bu işe talep gösteren aileler çocuklarını bile bu okula göndermediler. Fakat bu da Kürtçe kurslar gibi olacaktır. Başlangıçta yayınlara ilgi gösterilecek ancak sonra bu ilgi düşecektir" diye konuştu. Başka bir vatandaş ise Kürtçe yayınların halkın beklentisine cevap vereceğine inanmadığını belirterek, "Çünkü kısıtlı bir süre için zaman dilimi verilmiştir. Dolayısıyla fazla bir yararı olacağını tahmin etmiyorum. İlk olduğu için ilgi gösterilecek ama zamanla bu ilgi ne kadar olur tartışmak gerekiyor. İnsanlarımıza yasaklar hep tatlıdır ancak bu ne getirir ve götürür o tartışılır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başka bir vatandaş ise zaten halkın Kürtçe yayına bir açlığı olduğunu söyleyerek, "Bu tür yayınların eğitici ve öğretici olması gerekiyor. Özellikle çocuklar için çizgi filmler olmalıdır. Halkı bilinçlendirecek Kürt tarihi ve hareketini anlatacak programlar olmalıdır. Üç saat yeterli değildir daha fazla olması gerekiyor. Yayın saatinin artmasını istiyoruz. Özellikle kültür ve sanata yönelik yayınlar olmalıdır" dedi.