"Kürtler, katliam hazırlığı içinde"

İSTANBUL (İHA) - Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Kemal Bayatlı, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Mustafa Barzani'nin Kerkük ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki göstererek, "Bu açıklamalar gösteriyor ki Kürtler, Türkmenler'e karşı katliam hazırlığı içindedir" dedi.

Bayatlı ve dernek üyeleri, "Kerkük, Kürdistan denen coğrafi yere ait, 4 etnik yapının birlikte yaşadığı Irak kentidir' diyen Barzani'nin açıklamalarını eleştirdi. Dernek Başkanı Kemal Bayatlı, Kerkük'ün bir Türk şehri olduğunu belirterek, "Bu sözler, Barzani'nin talihsiz ifadeleridir. Kerkük'ün geniş tarih belgelerine bakılırsa buranın bir Türk şehri olduğu, mezar taşlarından tutun hamamına, camisine, kalesine ve kışlasına kadar bunun kanıtıdır. Edebiyata bakarsanız, bugüne kadar Kerkük'ten bir Kürt şair çıkmamıştır. Hep Türkler'dir şairler, yazarlar. Kerkük'ün mahalle ve sokak adlarına bakarsanız hiçbir Kürtçe ada rastlayamazsınız. Bu açıklamanın ardında hayali bir Kürdistan için petrolden bir maddi kaynak sağlama endişesi görürsünüz. Buralarda çok cüz'i bir Kürt nüfusu vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Bayatlı, 30-40 yıl önce Erbil'de bile Kürt nüfusu olmadığını ifade ederek, "30-40 yılda dışarıdan Kürtler'i getirip nüfus yapısını değiştirdiler. Bu agresif tavır kabadayılıktan başka bir şey değildir. Saddam'ın çöküşünden sonra Kürtler tarafından Kerkük'ün ele geçirilmesi için bir hamle yapıldı. Süleymaniye şehri Kürt şehridir. Süleymaniye Kürtler'in kalbi değil de neden Kerkük Kürtler'in kalbi? Bunları söyleyene değil, söyletene bakın, nereden cesaret alıyorlar? Türkiye Cumhuriyeti, Irak halkına eşit davrandığı için öz kardeşleri olan Türkmenler'i bertaraf ettiler. Türkiye Cumhuriyeti Türkmenler'e sahip çıksaydı ne Talabani, ne Barzani böyle konuşmazdı" şeklinde konuştu. Talabani ve Barzani'nin Türkiye'ye davet edilip üst düzey tarafından karşılanmasının, onlara cesaret verdiğinin altını çizen Kemal Bayatlı, şunları söyledi:

"Bu onlara prim vermektedir. Biz bunların Dışişleri Müsteşarlığı'na bağlı bir masa amiri veya memuru tarafından karşılanmasını öneriyoruz. Türkiye hükümetinin Barzani'yi buraya davet etmesinin nedenlerini öğrenmek istiyoruz. Bu görüşmelerin bize yansıyan kısmı nedir? Biz Barzani'nin buraya gelip küstahça meydan okuması ve fırça atmasından başka bir şey görmedik. Hükümet, fırça yemek için mi onu buraya çağırdı? Kürtler Kerkük sokaklarında işportacılık yapmaktadır; çünkü dükkanları yok. Bu açıklamalar gösteriyor ki Kürtler, Türkmenler'e karşı katliam hazırlığı içindedir. Bu açıklamaların dikkate alınması gerekir. Elbette böyle bir şey olursa Türkmenler kendilerini savunacaktır. Hükümetimiz, Barzani ve Talabani'nin atardamarı olan ve kendilerine 1 milyon Dolar gelir getiren Habur Sınır Kapısı'nı kapatırlarsa bu ciddi şekilde devletin büyüklüğünü gösterir. Habur'un kapanması, ekonomimize darbe vurmaz ve hükümetin, Barzani'nin bu sözlerine ayar vermesi gerekir."

Reklam
Reklam

"NÜFUSU YÜZDE 100 TÜRKMEN OLAN TELAFER'DE BİLE AYNI İDDİALARI ÖNE SÜRDÜLER"

Dernek üyesi Abdürrezzak Kalkan, Barzani'nin açıklamalarını eleştirerek, "Kerkük madem onunsa neden orada oturmuyor? Orada bana iki tane Kürt mahallesi adı söylesin, onun dediklerini kabul edeyim" dedi. Üyelerden İzzettin Alparslan, "Bunları gelsinler Kerkük'te tartışalım. Kerkük'te bunların mezarları bile yok. Eğer Talabani diyorsa ki Kerkük Kürtler'in kalbidir, biz de diyoruz ki Kerkük Türkmenler'in özüdür" diye konuştu. İbrahim Köprülü ise, Barzani'nin sözlerinin somut belgelere dayanmadığının altını çizerek, "Nüfus sayımlarında hep Türkmenler çoğunluk sağlamıştır. Bizim 150 okulumuz varken onların 3-4 okulu vardır. Bunlar oranın yerlisiyse akrabaları nerededir? Kerkük Türkmenler'in kalbidir, Kerkük'teki okulların öğrencileri ve öğretmenleri bile Türk'tür. Bir tek Kürt öğretmen bulamazsınız. Kerkük'te 30-40 yıl önce Türkçe'den başka bir şey duyulmazdı. 2-3 aile Kürt'tü. Sonradan doldurdular. Uzun zamandan beri bunun hazırlığını yapıyorlar. Ancak tarihi ve coğrafyayı değiştiriyorlar. Kerkük üzerinde oynanan oyunları daha önce Telafer'de gördük. Nüfusu yüzde 100 Türkmen olan Telafer'de bile aynı iddiaları ileri sürdüler. ABD ile birlikte Telafer'e girmeye çalıştılar. ABD ve dış güçler ile işbirliği yapan insanlar, nasıl olur da Irak'ın kaderi üzerinde açıklama yaparlar. Haksız olan insanlar hiçbir zaman kazanamayacak. Haklı olan halklar kazanacak" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam