Kürtleri teskin harekatı

BAĞDAT (İHA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak'a ilişkin aldığı kararlara tepki gösteren Kürtleri yatıştırmak için, Irak Devlet Başkanı Gazi El Yaver devreye girdi.

Kürt liderlerden Celal Talabani, temkinli açıklamalar yaparken, sözde Kürt Parlamentosu olağanüstü toplanma kararı aldı. Başbakan İyad Allavi ise, Irak'ta tasfiye edilecek silahlı gruplar arasında sayılan peşmergelerin dağıtılmayacağını açıkladı.

Devlet Başkanı Yaver, Kürtleri yatıştırmak için devreye girdi. Yaver, 'vatansever' olarak övgüler düzdüğü Kürtlerin federasyon talebine saygı duyulması gerektiğini söylerken, "Federalizm, bir ülkedeki iki parçayı bir araya getirir ve birbirine yapıştırır" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Talabani, BM'nin son federasyon konusuna değinmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken; Güvenlik Konseyi'nin 1546 sayılı Irak kararına karşı ulusal tavır belirlemek için sözde Kürt parlamenterler, acil toplantıya çağrıldı.

Toplantı sonunda alınacak karar, merak ve endişeyle bekleniyor. Bu arada, Başbakan Allavi, artan güvensizlik ortamını yumuşatmak için daha önce silahsızlandırılıp dağıtılması kabul edilen peşmerge gruplarının dağıtılmayacağını duyurdu.