Kurtulmuş: Yeni anayasa için sendikaların da görüşü alınmalı

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa yapma sürecinde birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra...

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa yapma sürecinde birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra sendikaların görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay’ı beraberindeki heyetle birlikte parti genel merkezinde kabul etti. Akay, memurların çalışma şartları ile ilgili Kurtulmuş’a bilgi verdi ve yaptıkları çalışmaları anlattı.
Kurtulmuş, emeğin giderek değer kaybettiğini söyleyerek, "Emeği toplumsal adaletin merkezine almayan, emeği kutsal olarak görmeyen, emeğin değerini artırmak gibi bir hedefi olmayan hiçbir siyasetin insani bir tarafı yoktur." dedi. Sendikalara büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, sendikaların güçlerinin artması gerektiğine belirterek, “Maalesef aksine sendikaların güçleri her geçen gün zayıflamaktadır. Her insanın emeği vardır. Emeğin kutsal olmasının en temel nedeni herkese emeğin eşit olarak verilmiş olmasıdır. Kapitalist düzen, emeği yeniden kölelik zamanındaki dönemine döndürdü. Emek üretim faktörleri arasında değersiz konuma itildi." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

ANAYASA SÜRECİNDE SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİ DE ALINMALI
Anayasa yapma sürecinde birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra sendikaların görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, sendikalara siyaset yapma yasağının da mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.
Çalışanların asgari ücretleri belirlenirken sendikalarca hesaplanan yoksulluk verilerinin esas alınacağını kaydeden Kurtulmuş, “Bizim iktidarımızda asgari ücret vergiden muaf tutulacaktır. Türkiye’de ileri demokrasinin kurulması için yeni bir anayasa yapmak şart oldu. Herkesin kendini özde vatandaş hissettiği adil, özgürlükçü ve sosyal adaletçi bir anayasanın acilen yapılması gerekir. Yeni anayasayı Türkiye’de herkesi temsil eden bir anayasa meclisi yapmalıdır.” sözlerini kaydetti.

"MEMUR AÇLIĞA TERK EDİLDİ"
Açlık sınırının 900 liraya, yoksulluk sınırının ise 3000 liraya dayandığı bir dönemde hükümetin 9 yıl boyunca yüzde 2 ve 3 civarlarında zam yaptığını belirten BASK Başkanı Resil Akay ise şunları söyledi: “Yapılan zamlar memurların yarasına merhem olmamıştır. Maalesef alınan ücretler beslenmeye bile yetmemektedir. Hükümet iktidara geldiğinde ‘Bize üç yıl süre tanıyın üç yıl sonra cebiniz para görecek’ sözleri ise tutulmamıştır' dedi. Memurlara toplu sözleşme hakkı öngören anayasa uyum yasası yürürlüğe girmediği için 2012 yılına ait, mali ve sosyal haklar ile ilgili pazarlıklar henüz yapılmamıştır. 2012 yılı bütçe kanun tasarısının 17 Ekim 2012 yılına kadar TBMM’ye sunulması gerektiği açıktır. Bu da çok mümkün görünmüyor. Yasaların amacı toplumların günlük yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Yasalar hazırlanırken bütün sosyal tarafların katkısı alınmalı ve yasaların sosyallik, genellik ve eşitlik ilkesine uygun olması gerekir.”
Yeni anayasa konusundaki düşüncelerini de anlatan Akay, “Yeni anayasa hazırlanırken usul ve yöntem hatası yapılmamalıdır. Bütün partilerin görüşü alınmalıdır. ‘Benim sayım fazla benim dediğim olacak' tarzında bir yaklaşım doğru olmayacaktır. Yine yeni anayasa ile halkın yönetime katılmasının kanalları açılmalıdır.” önerisinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz