Kurtuluş Savaşının Beyaz Atlı Kahramanı Kara Fatma

Balkan Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı'na Üsteğmen Kara Fatma'nın gurur dolu hikayesi.

Kadın Erkek Yok, Artık İstiklal Var!

Kurtuluş Savaşını sadece erkekler kazanmadı. İsmi tarihe altın harflerle kazınmış bir çok Türk kadını var. Kara Fatma, asıl adıyla Fatma Seher Hanım'ın hikayesi, İstiklal Savaşının ruhunu yansıtır.


Kendi Müfrezesini Topladı

Kocasını Sarıkamış'ta vatan için şehit veren Fatma Seher Hanım kurtuluş mücadelesi için etrafındaki erkek ve kadınlardan bir müfreze oluşturur. 300 kişilik bu müfreze komuta etmek için izne ihtiyacı vardır.


Mustafa Kemal, ''Senin Lakabın Kara Olsun''

Kurduğu müfrezenin komutanlığı için izin almaya Sivas Kongresi'ne gelen Fatma Seher Hanım, zorda olsa Atatürk ile görüşür. Onun bu kahraman duruşu Musatafa Kemal'i çok etkiler. - - - - - -

Reklam
Reklam

''Haydi Göreyim Seni''

Atatürk, Fatma Hanım'ın silah kullanmak ve ata binmedi ki becerilerini öğrenir ve etkilenir. Bu gözü pek kadına ''Kara'' lakabını uygun gören Mustafa Kemal, Kara Fatma'yı üsteğmen rütbesine getirir ve ''haydi göreyim seni'' der.


Beyaz Atlı Kahraman

İstiklal Savaşı'nda 300 kişilik müfrezesiyle başarıdan başarıya koşan Kara Fatma beyaz atıyla dilden dile dolaşarak efsaneleşir. Sakarya ve başkomutanlık muharebelerinde de savaşan Fatma Hanım daha önce kurduğu çetelerle Birinci Dünya Savaşında da görevler almıştır.


Yabancı Basında Kara Fatma

1922 yılında The New York Times'ta Türklerin kadın üsteğmeni başlığıyla haber olan Kara Fatma, dönemim Milli Mücadele kartpostallarında da yer alır.


Yalnız Geçen Son Günler

Hayatı savaşlarda geçen bu kahraman kadın, emekli maaşını Kızılay'a bağışlar ve yalnız bir şekilde son nefesini verir. Bu günlerde hakkında yazılan bir kitapla tekrar hatırlanan Kara Fatma, kıymeti bilinmeyen büyük kahramanlar arasında yerini alarak, zor şartlarda hayatını kaybeder.

Reklam
Reklam