Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Karamanı Ölümsüzleştiriliyor

Aydın’ın ilk kadın Efesi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanlara karşı verdiği kahramanlık mücadelesiyle simge...

Aydın’ın ilk kadın Efesi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanlara karşı verdiği kahramanlık mücadelesiyle simge haline gelen ‘Çete Emir Ayşe’nin hayatı beyaz perdeye aktarılıyor. Tamamen gerçek mekanlarda çalışan film ekibi ödül bekledikleri filmin Yunanistan’da da izlenmesini istiyor.

Kıbrıs Gazisi İsmail Gülnar önce Çanakkale kahramanı “Seyit Onbaşı’yı”, şimdide Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Aydın’ın ilk kadın efesi Çete Emir Ayşe’nin hayatını sineme filmi yapıyor. 1921’li yıllarda Ege bölgesinde, Yunanlılarla Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren orduya, Efeler de amansızca mücadele etmişti. O dönemde düşman karşısında şehit düşen Aydınlı askerin eşi olan İmamköylü çete Emir Ayşe, kulağındaki küpelerini Yunanlı sarrafa satarak mavzer alıp efelerin arasına katılarak erkek gibi savaşan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından da göğsüne “Gazilik Madalyası” takılan ünlü kahraman Çete Emir Ayşe için köyüne heykeli dikilmişti.

Reklam
Reklam

Ege’de ve Aydın’daki sayısız kadın efelerin arasından birisi olan Çete Emir Ayşe’nin hayatı, Yazar Sabahattin Burhan tarafından kaleme alındı. Eseri, film yapımcıları İsmail Gülnar, Ekrem Erdinç ve Ercüment Cavluer üstlendi. Başrolünü Zehra Deniz’in yaptığı filmde çeşitli karakterlerdeki oyuncular rol alıyor. Tamamen gerçeğe uygun yapılan filmdeki çekim mekanları ise, 1919’lu yıllardan kalma olup kostümleri de o dönemin giysileri ile orijinali kullanılıyor.

Aydın kültürünü yansıtan ve “Efe”liğin tam anlamıyla gün yüzüne çıkarıp dış ülkelerde de tanıtmak için şu anda Aydın’da çekilen “Hayde Efem” filminin yanı sıra, bu ikincisi olan “Çete Emir Ayşe” filmi de beyaz perdeye aktarılarak tarihten yeni bir sayfa açılıyor.

Çekimlerin gece gündüz yapıldığı film için sponsor bulmakta zorlanan ekibe bekledikleri destek Ortaklar Belde Belediye Başkanı Ümmet Akın’dan geldi. Ekibin eksiklerini yerinde tespit etmek amacıyla ziyaret eden Ortaklar Belediye Başkanı Akın, “Bu bizim tarihimizi yansıtan bir eserdir. Bizler elimizden gelen her türlü maddi ve manevi desteği vermemiz gerekiyor. Bende her türlü desteğe hazırım” diyerek film ekibine söz verdi.

Reklam
Reklam

TÜFEGİ ELİNDEN HİÇ DÜŞÜRMÜYOR

Çete Emir Ayşe rolünü oynayan başrol oyuncusu Zehra Deniz, rolüne tam kendisini kaptırınca elindeki eski tüfeğini mola arasında elinden hiç düşürmüyor. Zaman zaman setteki arkadaşlarına bile takılarak şaka yapan Zehra, tüfeği arkadaşlarına yönelterek nişan alıyor.

Bu rolün kendisi için onur verici bir şey olduğunu belirten Zehra Deniz de, “Çete Ayşe, tarihimizde yaşamış çok büyük bir kahraman. Anadolu’nun ilk Efe kadını. Bu role uygun görüldüğüm için gurur duyuyorum. Yunan’ların Aydın’ı sırasında Çete Ayşe, büyük bir sorumluluk üstlenmiş. Çekimleri yaptığımız gerçek mekanlarda insanların anlattıklarından çok etkilendim. İyi ki bu projenin içerisindeyim. İnşallah başarı ile bu filmi yürüteceğiz. Yazarın kitabını şuan okuyorum. Çok etkilendim. Çete Ayşe’nin Yunanlılara karşı verdiği mücadele tüyler ürpertici” diye konuştu.

Yönetme Ercüment Cavluer ise, “1919 yılında geçen dönemde Çete Ayşe’nin dağlara çıkarak düşmana karşı verdiği mücadeleyi ve mücadelenin sonunda silah bıraktığı döneme kadar geçen zamanı anlatan bir sinema filmi çekiyoruz. Son yıllarda tarihimize merak sardı. İnsanların geçmişte verilen mücadelelere karşı ilgisi çoğaldı. Bu tür film sayısı artıyor. Bizde Çete Emir Ayşe gibi bir kahramanımızı Ege Bölgesi, Türkiye ve hatta Avrupa ve tüm dünyaya anlatmak istiyoruz. Ülkemizin her karış toprağını, tarihi ve kültürünü Avrupa’ya göstermek istiyoruz. Filmin amacına ulaşması için 1919’lardan kalan orijinal mekanlarda çalışıyoruz. Yapma dekor kullanmıyoruz. Bu filmle yurt dışındaki festivallere de katılacağız. Yaşatacağımız görsellikle görsel alanda bir ödül alacağımıza inanıyorum ve bekliyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“YUNANİSTAN’DA İZLENİRSE MUTŞU OLURUM”

Herkesin kendi tarihini bilmek zorunda olduğuna işaret eden Cavluer, bir Selanik göçmeni olarak filmin Yunanistan’da da gösterilmesini istediğini söyledi. Cavluer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yönetmen olarak filminin tüm dünyada her yerde izlenmesini isterim. Yunanistan’da da izlenirse çok da mutlu olurum. Hatta bir film galası yapar ve tüm ekip arkadaşlarımla birlikte Yunanistan’a gideriz. Bu ne kadar güzel bir şey olur”

KIBRIS GAZİLERİ YALNIZ BIRAKMADI

Filmin yapımcısı İsmail Gülnar, Kıbrıs gazisi olduğu için, onun gibi Kıbrıs gazisi ve birlikte askerlik yaptığı arkadaşları da film setine gelerek yalnız bırakmayıp ziyaret etti. 38 yıl sonra ilk kez buluşan Kıbrıs gazileri, oldukça duygulanarak eski günleri yad etti. Gülnr, “Geçmişini unutan bir millet Milet olamaz. Bende bir Kıbrıs gazisiyim. Bundan önce Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı’yı çektim, şimdide bu filmi çekiyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: