Geleneksel Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kuru fasulyenin, sağlık açısından da çok büyük faydaları var. Güçlü bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanında, lif bakımından da çok zengin. Bu özellikleriyle, yüksek kolesterol ve tansiyon üzerinde olumlu etkileri bulunur. Yine içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde, sindirim sistemini çalıştırır ve zayıflamaya yardımcı olur. Haftada 2-3 defa sofralarımızda kuru fasulye ve diğer kuru baklagillere yer vermemiz, dengeli beslenme açısından çok faydalı olacak. Geleneksel olarak etle pişirmeye alışık olduğumuz kuru fasulyeyi, piyazda, çorbalarda, salatalarda da kullanabiliriz. Yanında sade pirinç pilavı ve turşuyla, akşam yemeğini ziyafete dönüştürmek, kuru fasulyeyle mümkün.
2 su bardağı kuru fasulye
2 adet iri kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
750 gram kemikli kuzu eti
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
(6-8 Kişilik - 55 dakika)
Ayıklayıp yıkadığınız kuru fasulyeleri 1 gece önceden ılık suya koyun.
Kuru soğanları yemeklik doğrayın ve düdüklü tencerenize 2 kaşık zeytinyağıyla birlikte koyup kavurmaya başlayın. Etleri yıkayıp süzülmeye bırakın.
Kuru soğanların rengi değişip, biraz yumuşamaya başladığında yıkanıp süzülmüş kemikli kuzu etlerini ekleyin. Etler saldıkları suyu çekinceye kadar, soğanlarla birlikte çevirerek pişirin.
Salçaları ekleyin, kokusu çıkana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Suda beklemekte olan kuru fasulyeleri süzün ve etlere ekleyin, bir iki defa çevirin. Fasulyelerin üstünü 4 parmak geçecek kadar su ekleyin, tuzunu koyun. Düdüklünün kapağını kapatın ve yüksek ateşte yemeğinizi pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında, ocağı iyice kısın. 1 saat kadar sonra kuru fasulyeniz servise hazır olacak.
Sağlık açısından kuru fasulyeden en iyi şekilde faydalanabilmek için, kuru fasulyeyi haşlayıp suyunu dökmekten kaçının. Yıkayarak geniş bir kaba koyduğunuz kuru fasulyeleri 1 gece önceden bol ılık suda bekletmeniz yeterli olur. Düdüklü tencereniz yoksa ya da fasulyelerin pişmeyeceğinden endişe ediyorsanız, kontrollü olarak çok az suyla haşlayın ve haşlama suyunu dökmeyin, pişirirken kullanın. Kuru fasulyenin gazından endişe ediyorsanız, pişirme suyuna 2-3 damla limon suyu damlatmanız faydalı olabilir.