Kuru Meyve Ihracatçıları Tanıtım Grubu Kurdu, Dr. Öz'le Tanıtım Yapacak

Kuru meyve ihracatçıları, Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurdu. Grup Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya başta...

Kuru meyve ihracatçıları, Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurdu. Grup Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya başta olmak üzere kuru meyve ihracatının sınırlı olduğu ülkelerde tanıtım atağına kalkıyor. İhracatçılar, Türk kuru meyvesinin sağlığa faydasını öne çıkarmak için dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz’le çalışmak istediklerini belirtti. Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasıyla 2023 yılı ihracat hedefi de 3 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkarıldı.

Türkiye’ye yılda 1,4 milyar dolar döviz getiren, dünyada lider olunan kuru meyve sektörünün tanıtım grubu kuruldu. Ege, Güneydoğu ve İstanbul Kuru Meyve ihracatçıları birliklerinin işbirliğiyle oluşturulan Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kuruluşu, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, tanıtım için dünyaca ünlü Dr. Öz ile çalışmak istediklerini söyledi. Öz, “Kendisine yılbaşında güzel bir kuru meyve sepeti hediye edeceğiz ve teklifimizi ileteceğiz. Bu talebimizi dile getirdiğimizde, bizimle çalışmak isteyeceğine inanıyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal da hedef pazar olarak toplam 2,5 milyar nüfusa sahip Japonya, Çin, Rusya, Hindistan ve Endonezya’yı belirlediklerini kaydetti. Alharal, “Bizler çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve Antep fıstığını kapsayan Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun faaliyetlerine, gelecek yıl yaklaşık 1 milyon dolarlık kaynakla başlayacağız. Kaynakları hedeflediğimiz şekilde doğru ve verimli kullanırsak, kuru meyve ihracatında 2023 hedefi olan 4 milyar doların üzerine bile çıkabiliriz.” dedi.

Türkiye’nin badem ve cevizde net ithalatçı konumunda olduğuna dikkat çeken Alharal, şöyle konuştu: “Badem ve cevizde net ithalatçı konumunda olmamız bizleri üzüyor. Kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığının yanısıra ürün çeşitliliğimizin arttırılması ve dünya ticaretinden daha fazla pay alınabilmesi için son yıllarda bu ürünlere ait yeni plantasyonlar oluşturulmasında önemli mesafe katettik ama daha önümüzde uzun bir yol var. 2010 yılında dünya ticaretinde bademin ticaret hacmi 3,2 milyar doları, cevizinki 1,8 milyar doları, kuru eriğinki ise 475 milyon doları bulmaktadır. Türkiye’nin bu ürünlerin ticaretindeki payı yüzde 1-2’ler düzeyinde. Ülkemizin bu ürünlerin ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamaya çalışacağız.”

Reklam
Reklam

‘HEDEFİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARALIM’

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise önce kayısı tanıtım grubu kurmak için çok çaba sarfettiklerini, kuru üzüm, kuru incir ve Antep fıstığının birbirinden ayrılmaz ürünler olduğunu kaydetti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın onayıyla oluşturulan grubun bütün sektöre katkı sağlayacağını vurgulayan Milletvekili Öz, “Açıkçası kuru meyvede 4 milyar dolarlık ihracat hedefini az buldum. En az, toplam hedef olan 500 milyar doların yüzde 1’i, yani 5 milyar dolarlık ihracat yapmalıyız. Bunun için ürün işlemesi ve çeşitlemesini de ülkemizde yapmalıyız. Fiyat istikrarı oluşacak. Bu çalışmalarla örneğin kayısıda 400 milyon dolar olan ihracat getirisi ilk etapta 800 milyon, sonra 1 milyar dolara çıkacak.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: