Kuru soğan lüks oldu

Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru soğan tüketicinin cebini yakıyor.

BURSA (İHA) - Soğan stoklarının tükendiği bildirilirken, yeni mahsulün ise en geç mayıs ayının ortalarında piyasaya çıkacağı öğrenildi.

Orta direk vatandaşın sofrasının değişilmezleri arasında yer alan soğanın Bursa Hali'nde satış fiyatı 3.5 liraya yükseldi. Yeni ürünün çıkmaması ve stoklardaki sıkıntı sebebiyle soğan fiyatlarının tırmandığı bildirildi. Aşırı yağışlar yüzünden yeni mahsulün hasadının gecikmesinin de fiyatların artmasında etkili olduğu öğrenildi.

Bursa Hali'nde arpacık soğanının kilosu 1.5 ila 3.5 lira, kırmızı soğan 2 ila 3.5 lira, kuru soğan ise 1,8 ila 3,5 lira arasında satılıyor.

Reklam
Reklam

Soğan fiyatlarının yükselmesinde Türkiye'nin soğan ambarı olarak bilinen Karacabey'de soğandan para kazanamayan çiftçilerin 5 yıldır bu mahsulü ekmemesin de etkili olduğu bildirildi. 5 yıl öncesine kadar 40 bin hektarlık alanda soğan yetiştirilen Karacabey'de artık 2 bin dekar ekim yapıldığını söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, "Soğan Karacabey'de son 5 yıldır neredeyse ekilmiyor. Bunda maliyetlerin yüksek olması, soğanın para etmemesi etkili oldu. Adana ve Polatlı'nın soğan ekmesiyle ortaya tüketim fazlası çıktı. Ancak bu yıl soğan eken üretici kazandı" dedi.

Adana ve Polatlı'da yeni mahsulün hasadına bir ay içinde başlanacağına dikkat çeken Karaca, fiyatların 2 TL'ye kadar düşebileceğini söyledi.