Kurultayda İsa Gök gerilimi

İsa Gök'ün ''İtirazım var konuşma yapmak istiyorum'' demesi üzerine salonda kısa süreli bir arbede yaşandı.

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor. Divan başkanlığı seçimi sırasında İsa Gök'ün ''İtirazım var konuşma yapmak istiyorum'' demesi üzerine salonda kısa süreli bir arbede yaşandı. İmzaların yetersiz olduğunu ve Kurultay’ın toplanamayacağını belirten İsa Gök, divana dilekçe vermeye çalışıyor. Konuşmak için kürsüye gelen Kılıçdaroğlu Gök'e tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında oldukça yüksek bir ses tonuyla İsa Gök'ü eleştirerek ''Kimsenin Kurultay’ın huzurunu bozmaya hakkı yok. Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yaparız'' dedi. Divan'dan kurultaya 948 delegenin katıldığı açıklandı

Reklam
Reklam

CHP 16. Olağanüstü Kurultay çalışmalarına başladı.

Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara Spor Salonu’nda yapılan kurultayının açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Anadolu Ateşi’nin gösterisinin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, Anadolu’nun kültürü ve sanatını buluşturan güzel gösteriyi sunan Anadolu Ateşi’ne teşekkür ederek, salondakilerden de bu gösteriyi alkışlamasını istedi.

Salonda çoğunluğun bulunduğunu belirterek Kurultayı açan Kılıçdaroğlu, ”Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, salonda bulunanları, ”Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, kanlarıyla kendilerine bağımsızlığı armağan eden, şehitler, Mustafa Kemal ve arkadaşları ile devrim şehitleri” için saygı duruşuna çağırdı.

CHP Kurultayı'nda gerginlik | www.mynet.com/video

CHP'de kurultay coşkusu

Daha sonra il başkanlarından Divan Başkan adaylığı için gelen önergeyi okuyan Kılıçdaroğlu, Divan Başkanlığına Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in önerildiğini duyurdu. Kılıçdaroğlu’nun başka aday olup olmadığını sormasının ardından yapılan işari oylamayla Divan Başkanlığına Keskin seçildi.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, daha sonra ”Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engelleyemeyecektir” diyerek, CHP’nin, her zaman, her yerde dimdik ayakta olacağını söyledi.

İsa Gök’ün salona girmek istemesi

Kılıçdaroğlu’nun kurultay açılış konuşmasını yaptığı sırada aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök’ün de bulunduğu bir grup partili salona girmek istedi. Bu sırada diğer partililerin müdahale etmesi üzerine kısa süre arbede yaşandı.

Salondaki bazı partililer tarafından ”yuhalanan” Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı. Bazı partililerin, ”İsa dışarı” diye slogan atması üzerine kürsüden konuşan Keskin, ”Lütfen, bu kurultayda herkesin bulunma hakkı var” diyerek, partilileri uyardı.

Yaşanan arbede nedeniyle salona giremeyen Gök ve beraberindeki bazı partililer, bir süre salonun dışında bekledikten sonra içeriye girdi.

CHP’li İsa Gök: Yeterli sayı oluşmadı

İsa Gök, ”Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım, onu kabul etmiyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

Salona girişleri sırasında arbede yaşanan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve bir grup partili, Divan kürsüsü önünde bir süre bekledikten sonra Divan Başkanlığı’na dilekçesini iletti.

”Kurultayın hukuksuz olduğunu” ileri süren İsa Gök, Divan kürsüsü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada ”Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım” dedi.

Yaşanan arbedenin nedeninin sorulması üzerine Gök, ”Bunu yapanlara soracaksınız. Ben dilekçe verme hakkımı kulanmak istiyorum. Hani demokrasi, hani tüzük, nerede kaldı? Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz. Dilekçemi almıyorlar, konuşturmuyorlar. Burası tüzük kurultayı, burada konuşmayacağız da nerede konuşacağız” diye konuştu.

Gök, dilekçesini Divan Başkanı Adnan Keskin’e verdi. Söz hakkı isteyen Gök, Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı sırada da ”Sayın Genel Başkanım” diyerek sesini duyurmaya çalıştı.

Bu arada, İsa Gök’ün bulunduğu kürsü önünde kargaşa yaşandı.

400'E YAKIN FİRE VERİLDİ

Reklam
Reklam

1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.

BAYKAL YOK

Kurultay salonunda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen, isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı. Kurultay'a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise halen salonda yok. Bu nedenle Baykal'ın ismi anons edilmedi.

Kurultay resmen açılmadan saatler önce izleyicilere ayrılan bölümler dolmuş durumda. Henüz açılış yapılmadan, Ankara Arena salonunda 35 bin kişinin giriş yaptığı kürsüden anons edildi.

Kurultaydan notlar

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nın yapılacağı Ankara Spor Salonu’na saat 10.35’te giriş yaptı. Kılıçdaroğlu tribünde ayrılan yerine eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile geçti. Kılıçdaroğlu’nun mavi gömlek giydiği ve kravat takmadığı, eşinin ise kırmızı kazak ve kırmızı atkı kullandığı görüldü.

Reklam
Reklam

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun salona girişinin ardından ”Anadolu Ateşi Dans Topluluğu” gösteri sundu. Gösteri sırasında salonda bulunan bazı partililer de topluluğa halay ve horonlarla eşlik etti.

Kurultay salonuna girişte delegelerin alındığı kapı önünde zaman zaman yığılmalar oluştu. Kurultayın toplanabilmesi için imza atılan hazirun defterinin bulunduğu bölüme, delegeler dışındakilerin girişine izin verilmedi. Kurultayın toplanabilmesi için mevcut delege sayısının salt çoğunluğu gerekiyor.

Bu arada Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Kılıçdaroğlu’nun gelişinden önce yaptığı açıklamada 850 delegenin salona giriş yaptığını söyledi.

Salon içinde basın mensuplarına ayrılan bölümde, masa üzerine kurultay bilgilendirme kitapçığı, yeni tüzük taslağı, bültenlerle su, meyve suyu paketler halinde kurabiyeler konuldu.

Kurultaya 12 Eylül’de, Sivas olaylarında ve faili meçhul cinayetlerde hayatlarını kaybedenlerin yakınları da davetli olarak katıldı.

Tribünlerde oturan bir grup kadın yeni tüzükte kadın kotasının yüzde 33’e çıkarılması nedeniyle üzerinde temsil ettikleri illerin adları ile ”en az yüzde 33” yazan pankartlar açtılar.

Reklam
Reklam

Kurultaya, aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın da bulunduğu belediye başkanları ile eski

genel başkanlar Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yabancı misyon temsilcileri de katıldı.

Kurultayın yapıldığı Ankara Spor Salonu’nun etrafında da seyyar satıcılar ile davul zurna ekipleri renkli görüntüler oluşturdu.

Bu arada CHP İl Başkanları da sabah saatlerinde Anıtkabir’e giderek, Atatürk ve İsmet İnönü’nün kabirlerini ziyaret etti ve çelenk bıraktı.

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?

Bu arada kurultay öncesinde tüzük taslağı da tamamlandı. Taslakta muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

Reklam
Reklam

Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: