Kurumahmutoğlu: Adalete Güvenim Tam, Hak Ettikleri Cezayı Bulacaklar

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren...

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın verdikleri ifadeler, darbe mağdurlarını şoke etti. 14 Temmuz 1987'de Mamak Cezaevi'nde namaz kılarken dipçik darbesiyle öldürülen Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun ağabeyi Ali Kurumahmutoğlu, 'Adaletli olsun diye bir sağdan bir soldan astık, işkencelerle bir ilgim yok' diyen Evren’e "İşkence ve ölümlere sebebiyet verenler, darbeye zemin hazırlayıp darbe yapanlardır. Bataklığı oluşturanlar, sivrisineklerin verdiği zararlardan sorumludur." sözleriyle yanıt verdi.

Reklam
Reklam

İhtilal sanıklarının mahkemeye verdikleri ifadelerle ilgili Cihan Haber Ajansı(Cihan) konuşan Kurumahmutoğlu, Evren'in ifadelerinin hukuki hiçbir geçerliliği ve haklılığı bulunmadığını söyledi. Sanıkların hiçbir adalet kaygısı gözetmeden idam yaptıklarını itiraf ettiklerini belirten Kurumahmutoğlu, adaletli olsun diye bir sağdan bir soldan asılması adalet falan değildir. Bu ihtilalde belli şahıslara odaklanıldığını göstermektedir. Adam öldürmek hangi adaletle bağdaşmaktadır. Yaptıkları suçu itiraf etmişlerdir." dedi.

Evren'in cezaevlerinde işkence görenlerden haberi olmadığına inanmadığını dile getiren iş adamı Ali Kurumuhmutoğlu, "İşkence ve ölümlere sebebiyet verenler, darbeye zemin hazırlayıp darbe yapanlardır. Bataklığı oluşturanlar, sivrisineklerin verdiği zararlardan sorumludur. Yani işkenceden haberim yok deyip işin içinden sıyrılamazlar. Çünkü ihtilali yapan kendileridir. İhtilal yapanların, cezaevlerindeki işkencelerden habersiz olmaları, ne akla ne de mantığa uygundur. Darbe yaparak hukuksuzluğa ve işkenceye zemin hazırlamışlardır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"AİLEMİZ ÜZERİNDEKİ MADDİ MANEVİ YÜKÜN HESABI MUTLAKA VERİLMELİ"

Şahinkaya'nın "Bizi ancak tarih yargılar." ifadesine değinen Kurumahmutoğlu, "Bir olayın tarihe geçebilmesinin meşru ve gayri meşru olarak iki şekli vardır. Bu gayri meşru yapılanların da eğer adalet varsa hesabının mutlaka devlet tarafından sorulması gerekmektedir. Burada meşru bir siyasi iktidara ihtilal yapılmıştır. Onun için ihtilalin meşruiyeti söz konusu değildir. Ortada bir suç varsa ve failleri yaşıyorsa buna tarih denemez. Bu tarihe bile mal olmuş, cezaları infaz edilemeyecek bile olsa yargılamanın yasalar çerçevesinde cezalandırılması gerekir. Dolayısıyla bu tarihe mal olmuş, yüzlerce insanın mağduriyetine sebep olmuş olan bu darbe, elbette ki hesabını vermesi lazımdı." şeklinde konuştu.

Evren ve Şahinkaya'nın en iyi şekilde yargılanıp cezalandırılacağına inandığını söyleyen Kurumahmutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Ben referandumdan sonraki Türk adaletine yürekten inanıyor güveniyorum. Hiçbir hakkın heba edilmesine meydan vermeyecektir. Hapishanede benim kardeşim, yapılmış olan zulüm neticesinde hayatını kaybetmiştir. Davalar aşamasında bunların göz ardı edilmemelidir. Bunların ailemiz üzerine yaptığı maddi manevi yükün hesabının mutlaka verilmesi lazım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: