Kurutulmuş domates üretimi tavsiyesi

IĞDIR (İHA) - Iğdır'ın Melekli Beldesi'ne kurutmalık domates eken çiftçiyi tebrik eden Iğdır Valisi Halil Ulusoy, ürünlerinin para etmediğinden şikayet eden çiftçinin devlet görevlilerinin tavsiyelerini dinlemesi halinde para kazanabileceğini söyledi.

Iğdır'da 3 kişiye kurutmalık domates ektirildiğini belirten Vali Halil Ulusoy, "Bizim amacımız, Iğdır çiftçisinin bol para kazanmasıdır. Bunun için arayış içerisindeyiz. Bir firma, girişim sonucu elemanlarını geçen yıl Iğdır'a gönderdi. Iğdır'da inceleme yaptılar. Teknik elemanlarının yaptığı incelemelerin sonunda Iğdır'da kurutmalık domatesin daha verimli ve güzel olacağı kanaatine vardılar. Bu yıl 3 örnek çiftçimize kurutmalık domates ektirdik. İnşallah iyi ürün alacak ve bol para kazanacaklar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vali Halil Ulusoy, Iğdır çiftçisinin mutlak surette kendisini yenilemesi gerektiğini kaydederek, "Her konuda çiftçilerimiz şikayette bulunuyor. Oysa devletin bir numaralı görevlisinin söylediklerini yapanlar kazanacaklar. Biz mısır ekilmesini istedik, kimse ekmedi. Yağlık ayçiçeği ekilmesini istedik, kimse ekmek istemedi. Her gittiğimiz köyde de vatandaşlar 'efendim bizim ürünümüze pazar yok' diye dert yanıyor, sitem ediyorlar. Önce denilene bakacaksın. Domatesin kasasını 500 bin liraya satıyorsun.

Biz kurutmalık domates ekin diyoruz, ses çıkarmıyorsunuz. Gelin kurutmalık domates ekin, birinci ürününü satın, domates para ettiği zaman kasayla satın. Ne zaman ki domates para etmedi. O zaman kurutun, hem piyasanız inmesin. Domatesi çürütme zorunda kalmayın, hem de kasasını en az 2-3 milyona satın" ifadelerini kullandı.

Kurutmalık domatesi örnek olarak Vali Konağı'nda kendisinin de ektiğini belirten Vali Ulusoy, Vural Gıda firmasına bir eleman gönderdiklerini ve bu elemanın eğitildikten sonra Iğdır'a geldiğini, şimdi örnek çiftçilerin hiçbir sorun yaşamadan domateslerini toplayıp kurutmaya başladıklarını söyledi. Iğdır Valisi Halil Ulusoy, Vali Konağı'nın bahçesinde yetiştirdikten sonra kuruttuğu domatesten bir poşet kuru domatesi örnek çiftçiye gösterdikten sonra gazetecilere hediye etti.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Iğdır'da alışılmışın dışında ürünler ektiğini ancak bir türlü para kazanamadığını dile getiren Abdullah Yücel adlı çiftçi, çiftçinin para kazanabileceği ürünü buluncaya kadar arayışlarına devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Ektiği kavunla Iğdır'da örnek olduğunu belirten Abdullah Yücel, "Melekli Beldesi'nde bu kavunları ektiğimde çiftçilerin çoğu benimle alay etti. Kavun sezonu geldiğinde o yıl benim bir tek para kazandığım yıl oldu. Ertesi yıl bütün çiftçiler aynı kavunu ekmeye başladı. Ben, Iğdır çiftçisinin bölgeye yeni ürünleri getiren çiftçilere destek olmasını istiyorum. Eğer gerçekten devlet destek olursa Iğdır'da yeni ürünler yerleştirilir. Vatandaşlar dededen kalma tarımdan ve ürün çeşitlerinden vazgeçip para eden sanayi ürünlerine yönelir" dedi.