Kuş Cenneti'nde Flamingolar halkalandı

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi, Doğa Derneği, Erciyes Üniversitesi ve Fransa'da bulunan Tour Du Valat Biyoloji İstasyonu tarafından yürütülen "Flamingo Projesi" kapsamında İzmir Kuş Cenneti'nde 2005 yılında üreyen 4 bin 500 flamingo yavrusundan 270'ine halka takıldı.

70 kişinin katıldığı flamingo halkalama çalışması öncesinde bir çalıştay düzenlenerek katılımcılara proje ve Gediz Deltası hakkında bilgi verildi. Uzun yıllardır Gediz Deltası'ndaki kuş türlerinin korunması ve araştırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiren Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, katılımcılara geçmiş yıllarda yapılan halkalama çalışmalarını ve flamingoları halkalarken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Reklam
Reklam

Çalışmalarını Fransa'da sürdüren Doğa Derneği Flamingo Projesi Sorumlusu Özge Balkız ise, halkalama çalışmasının amacının Türkiye'de doğan flamingoların dağılımı konusunda yurtdışında ve Akdeniz'de hangi ülkelerde gözlemlendikleriyle ilgili bilgi edinmek olduğunu söyledi. Balkız, Akdeniz'de flamingo halkalama çalışmalarının 4 ülkede (Fransa, İspanya, İtalya, İran) sürdürüldüğünü ve çalışmanın son yıllarda Türkiye'yi de içine alacak biçimde genişletilerek 2003 yılından itibaren Türkiye'de de flamingo halkalama çalışmasının gerçekleştirildiğini söyledi. Balkız, "Bu sene 2003 ve 2004 yılına oranla üreyen flamingo sayısında ciddi bir artış söz konusu. Bu artışta İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın katkısı çok büyük. Çünkü bundan önce çalışmalar bu kadar düzenli yapılmıyordu ve bu yüzden de üreyen flamingo sayısı 100-150 çifti geçmiyordu. Son 3 yıldır alınan önlemler doğrultusunda çok ciddi bir artış oldu" dedi.
2003 yılından bu yana halkalama projesini yürüten Özge Balkız, 2005 halkalama çalışmasının doktora tezinin sonu olduğunu ancak gelecek senelerde de çalışmalarının süreceğini ifade ederek, "Doktora tezim bitse de ben her zaman bu çalışmaya katılmaya devam edeceğim ve bütün desteğimi sonraki yıllarda bu çalışmayı yürütecek kişilere aktaracağım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

4 ekip halinde gerçekleştirilen halkalama çalışmasında flamingoların sağ tibialarına (bacaklarının üst kısmı) beyaz zemin üzerinde siyah harfler bulunan PVC halka, sol tibialarına ise ulusal metal halka takıldı.