MERSİN (İHA) - Türkmenistan'ın, kuş gribini bahane göstererek Türk TIR şoförlerine vize vermemesi, nakliye sektörüne darbe vurdu.
Faaliyetlerini Mersin ve Özbekistan'da yürüten Özaydoğan Uluslararası Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi'nin Müdürü Aytekin Çetin, Özbekistan'a ve diğer ülkelere transit geçiş amacıyla kullandıkları Türkmenistan'ın, 10 gün önce geçiş için Türk nakliyeci şoför ve araçlarına kuş gribi nedeniyle vize vermeyi durdurduğunu, özellikle Özbekistan'a yük taşıyan şirketlerin zor durumda kaldığını söyledi. 10 günde sadece kendi firmalarının 60 bin dolar zarara uğradığını, bunun yanında yüklü TIR'ların yollarda kaldığını vurgulayan Çetin, "Şoförlerimizin 6'sı Türkiye'de sınıra yakın bölgelerde mal yüklü TIR'larla bu soğuk havada beklemek zorunda kaldılar. Araçlar yüklü olduğu için bırakıp gidemiyorlar. Öte yandan Özbekistan'daki TIR'larımızda Türkiye'ye dönemiyor. Türkmenistan'ın vize vermemesi yüzünden zarara uğrayan sadece Mersin'de 40 firma bulunuyor" dedi.
Türkmenistan ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinin gerekçesinin aslında gerçek neden olmadığını düşündüklerini ifade eden Çetin, "Buna benzer sorunlar 3-4 yıldır var. Tam bir açıklama yapılmıyor. Ama Türkiye doğal gazı Türkmenistan'dan değil de Rusya'dan aldığı için vize işlemlerinin haftaları ve ayları bulan şekilde özellikle uzatıldığı söyleniyor ve artık 10 gündür vize alamıyoruz. Türkmenistan'ın çıkardığı zorluklar bunlarla da kalmıyor. Ayrıca Türkmenistan isim benzerliği bulunduğu gerekçesiyle Türk şoförlerinin bazılarının isimlerini değiştirmelerini istedi. Adı Ahmet olan bir şoför, Vedat olarak ismini değiştirmek zorunda kaldı. Bu durumda daha bir sürü şoför bulunuyor. Adlarını değiştirmelerini istemelerine gerekçe olarak da benzer isimde kendisi veya ailesinden suçu bulunan biri varsa bunu talep ediyorlar" diye konuştu.
Bağlı oldukları Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'nin (RODER) bu konudaki şikayetleri ile yeterince ilgilenmediğini ileri süren Çetin, "'Dışişleri Bakanlığı'na konuyu ilettik' demelerinin dışında bir çalışma yapmadılar. 'Gerisini siz halledeceksiniz' dedi. Bizim firmamızın 4'ü Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde, 2'si de Van'da 6 TIR'ı ve şoförü bu nedenle bekliyor. Özbekistan'da da 5 TIR aynı durumda. Sadece RODER değil, Uluslararası Nakliye Komisyoncuları Derneği de (UNKODER) bir şey yapmıyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkmenistan'ın bu tutumu yüzünden Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'a geçiş yapamadıklarını sözlerine ekleyen Aytekin Çetin, "Konsolosluk 10 gündür hala vize işlemlerini başlatmadı. Dışişleri Bakanlığımızın tüm uyarılarına rağmen Türkmenler bu katı tutumlarına devam etmekte. Yüzlerce nakliye firması mağdur edilmekte ve binlerce şoför vize haberini beklemektedir" açıklamasında bulundu.