Kuş gribi salgın olur mu?

Sağlık uzmanları, Çin ve güneydoğu Asya'da görülen kuş gribi vakaları dışında ilk kez Türkiye'de iki kişinin ölmesinin ciddi bir kaygı unsuru olduğunu, ancak korkulan büyük bir salgının başlangıcı olmadığını belirttiler.

Londra'daki Queen Mary Tıp Fakültesi'nden Profesör John Oxford, Türkiye'de iki ölüm vakasının ve hastalık bulaşan bazı kişilerin bulunmasının şaşırtıcı olduğunu ifade ederek, "Bulaşıcı bir hastalık noktasından bakışla şaşırtıcı ve rahatsız edici bir durum" dedi.

Bu yorumunun, Türkiye'de kümes hayvanlarında salgın boyutunun ve hastalık virüsünün hayvanlardan insanlara daha kolay geçebileceğinin bu kadar tahmin edilmediği anlamına geldiğini söyleyen Oxford, ancak bu ölüm vakalarının da bilimadamlarının endişe ettiği büyük bir salgının başlayabileceğini işaret etmediğini vurguladı.

Reklam
Reklam

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör Karl Nicholson da kuş gribinin merkezinin hala Asya olduğunu belirtti.

Nicholson, hastalığın sınırları aşan büyük bir salgın durumuna gelmesi için, H5N1 türü virüsün, mutasyona uğrayarak insandan insana geçen bir türe dönüşmesi ya da genetik yapısının bir insan virüsüyle birleşerek, insanlarda oldukça bulaşıcı hale dönüşmesi gerektiğini anımsattı.

Bilimadamları, kuş gribi virüsünün bazı Asya ülkelerinde salgın olmasına rağmen, insanda görülen vakaların nispeten düşük olduğuna dikkat çekiyor. Doğu Asya'da hastalığın görüldüğü bölgelerde olduğu gibi Türkiye'de ölen iki kişinin de kümes hayvanlarıyla yakın temas halinde olduklarına işaret ediliyor.