Kuş gribi sona erdi

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, en son 26 Şubat 2007 tarihinden bu yana kuş gribi ile ilgili Türkiye'de yeni bir hastalık vakasının görülmediğini, Dünya Havyan Sağlığı Teşkilatı'na (OIE) bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, idari ve fenni tedbirler sonucunda kuş gribiyle ilgili en son görülen hastalık mihrakı 2 Nisan 2007 tarihi itibariyle tamamen sona erdi. Kuş gribinin görüldüğü bölgelerde uygulanan karantina ve kordon da kaldırıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle devam etti:
"Ülkemizde 2007 yılı Şubat ayında Batman ve Diyarbakır ilinde toplam 17 yerleşim birimindeki köy tavuklarında ve yabani kanatlılarda 1 bireysel vaka olmak üzere H5N1 tipi Kuş gribi hastalığı görüldü. Batman ilinde 24 bin 714 adet, Diyarbakır ilinde 2 bin 476 adet olmak üzere toplam 27 bin 190 muhtelif kanatlı hayvan itlaf edilerek tazminat bedelleri ödendi. Kuş gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Karşı Hazırlık ve Mücadele Projesi kapsamında Batman iline 294 bin 146 YTL, Diyarbakır ilinde 30 bin 430 YTL olmak üzere toplam 324 bin 576 YTL tazminat ödemesi yapıldı.

Reklam
Reklam

Ticari kanatlı işletmesinde klinik tarama çalışması çerçevesinde 2007 yılında 1305 işletmede yapılan aktif taramalar ile ülke genelinde sürdürülen aktif saha incelemelerinde Batman ve Diyarbakır illeri dışında köy tavukları ve ticari işletmelerde hastalık tespit edilmemiştir. Hastalığın ilk tespit edildiği 5 Şubat 2007 tarihinde bu yana pasif surveylans kapsamında hastalık şüphesi nedeniyle Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü laboratuarlarına toplam 524 adet örnek ulaşmış, bunlardan 465 adeti negatif, 36 adeti pozitif çıktı. Alınan idari ve fenni tedbirler sonucunda en son görülen hastalık mihrakı 2 Nisan 2007 tarihinde tamamen sona ermiş olup uygulanan karantina ve kordon kaldırıldı. 26 Şubat 2007 tarihinde bu yana yeni bir hastalık vakası görülmemiştir. Hastalığın sona erdiği Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'na bildirildi".

Öte yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hastalıkla mücadelede başta FAO olmak üzere Dünya Havan Sağlığı Teşkilatı, AB ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği yürüttüğünü bildirerek, gelişmelerin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşıldığını bildirdi.

Reklam
Reklam