DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Halil Karataş, kuş gribinin en çok görüldüğü hayvanların tavuk ve ördekler olduğunu söyledi.
DDH Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Halil Karataş yaptığı açıklamada, daha önceki yıllarda yaşanan salgınlarda milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Daha önceki yıllarda dünyada 3 büyük salgın yaşanmış ve bunların içinde en büyüğü olan 1918-1919 yılları arasında görülen salgında, yaklaşık 40 milyona yakın kişi hayatını kaybetmiştir. Bu salgın insanlık tarihinin en ölümcül hastalık hikayesini oluşturmaktadır" dedi.
İlk kuş gribi salgınının 1997'de Hong Kong'da ortaya çıkarak hız kazandığını kaydeden Karakataş, salgının tarihi hakkında ise, "İlk kez görülen bu kuş gribi salgınında, bir memeli canlı değişim geçirmeden direkt olarak insanlara geçmiştir ve ciddi hastalığa neden olmuştur. Sonra 18 kişide enfeksiyon gelişmiş ve bunların 6'sı hayatını kaybetmiştir. 3 gün içinde Hong Kong'daki salgın sırasında tüm tavuklar kesilerek salgın durdurulmuştur. Ocak 2004 yılında Tayland ve Vietnam sağlık otoriteleri kuş gribi virüsüyle meydana gelen ilk insan kuş gribi vakalarını bildirmişlerdir" bilgisini verdi. Dr. Karataş açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İnsanlarda oluşan enfeksiyon, 2003 yılı Aralık ayı ortalarında Kore'de ortaya çıkan, 7 Asya ülkesine yayılan ve kümes hayvanlarında görülen enfeksiyonla direkt olarak bağlantılıdır. Hayvan salgını şeklinde görülen hastalık ABD, Kanada, Fransa, Rusya, İsrail, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Yeni Zelanda ve Hindistan'da görülen hastalık, Aralık 2003 ve Aralık 2004'te Kore, Vietnam, Japonya, Tayland, Kamboçya, Hong Kong, Endonezya, Çin ve Malezya'da görülmüştür. Hastalık son 10 yılda Meksika, Avustralya, Hong Kong ve İtalya'da da görülmeye başlanmıştır. Türkiye'de görülmeyen bu hastalık Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra halen İtalya, ABD ve Rusya Federasyonu'nda mevcuttur."
"HAYVANLARDA SON DERECE BULAŞICI VE ÖLÜMCÜL HASTALIKTIR" Kuş gribinin hayvanlarda son derece bulaşıcı ve hızla ilerleyerek ölüme neden olan bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Karataş, "Tavuklar ve ördekler en yoğun şekilde etkilenen türlerdir ve ölüm oranı yüzde 50 oranlarına yaklaşmaktadır. 1959'dan 2003 yılına kadar çoğunlukla Avrupa ve ABD olmak üzere tüm dünyada sadece 21 salgın olmuştur. Bu salgınların tümü ciddi seyretmekle birlikte coğrafi olarak sınırlı kalmıştır. Aralık 2003'ten itibaren görülen salgında 100 milyonun üzerinde tavuk ölmüş veya öldürülmüştür" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kuş gribinin kanatlı hayvanlarda ortaya çıkmasının temel kaynağı olarak göç eden kuşları gösteren Dr. Karataş, "Göç eden kuşlar virüsü taşırlar ve göç yollarındaki kanatlılar için potansiyel bir tehlike oluştururlar. Bu kuşların özellikle dışkılarıyla çıkardıkları virüsün, direkt veya endirekt olarak kanatlı sürülerine bulaşmasıyla hastalık başlar ve yayılır" dedi.
Hastalığın diğer bir yayılma yolunun da hastalık görülen ülkelerden bilhassa kaçak yolla getirilen ve sağlık kontrolünden geçmeden yurda sokulan ev ve süs kuşları olduğunu söyleyen Dr. Karataş, "Dünya çapında bir salgının başlaması için gerekli olan faktörlerden üçü araştırmalar sonucunda tanımlanmıştır. Bunlardan birincisi genel toplumun bağışıklık kazanmamış olduğu ve ona karşı etkin bir aşının bulunmadığı yeni bir grip virüsünün ortaya çıkmasıdır. İkincisi yeni virüsün insanlarda çoğalabilme ve hastalığa neden olma yeteneğine sahip olmasıdır. Üçüncüsü yeni virüsün etkin şekilde bir insandan diğerine geçebiliyor olduğu gerçeğinin toplumca bilinmesi gerekliliğidir. Şu anda ilk iki faktör gerçekleşmiş durumdadır. Canlı kümes hayvanlarıyla temas olan insanlar daha dikkatli olmalıdır. Genel anlamda da açıkta satılan kümes hayvanlarını alırken dikkat edilmelidir" diye konuştu. Dr. Karataş, "Kuş gribi salgını olan ülkelerden ithalat sınırlamasına gidilmesi de önemli tedbirlerdendir. Bu tür önlemler alındıktan sonra çok fazla telaşlanmanın bir anlamı yoktur" şeklinde konuştu.