ÇÜ Yaşam Boyu Öğrenme Programı Balcalı Eğitim Günleri kapsamında Hipokrat Salonu'nda düzenlenen "Kuş Gribi ve Salgından Korunma" konferansına konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Aksaray, virüsün bu yıl da önceki yıl gibi salgın bir hastalık olarak ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi. İnfluenza virüsünün A, B, C olmak üzere üç tipinin bulunduğunu belirten Aksaray, virüsün B ve C tipinin sadece insanlarda hastalık oluşturduğunu, A tipinin ise kanatlılarda Avian İnfluenza'ya (Tavuk vebası) neden olduğunu ifade etti. Virüsün kanatlılardan geçtiğini ve virüsün bulaştığı enfekte kuşların 10 gün boyunca bu virüsü yayabildiklerini hatırlatan Aksaray, virüse karşı en önemli korunmanın hijyen olduğunu vurguladı. Virüsün sıfır derecede 30 gün boyunca canlı kalabildiğini belirten Aksaray, yüksek ateş, ciddi kulak ağrısı, 24 saatten uzun süren kusma durumlarında ise acilen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
ÇÜ Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu ise hastalıkla mücadelede halkın ve risk altındaki sağlıkçıların hijyene önemli oranda dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Hastalıklı olma ihtimali bulunan kanatlı hayvanlarla yakın temasın hiç olmaması gerektiğini belirten Aksu, "Hastalıkla mücadelede el hijyeni çok önemli. Özellikle risk altındaki sağlıkçılar ve hayvanlarla iç içe bir iş ortamında olan kişilerin ellerini sürekli yıkamaları gerekiyor" diye konuştu.
Adana İl Sağlık Müdürlüğü doktorlarından Neşe Saltoğlu ise, il genelindeki sağlık kuruluşlarında muhtemel bir salgın tehlikesine karşı gerekli bilgilendirme çalışmalarının yapıldığını vurguladı.