Kuşadası'na denizanası istilası

Kuşadası Körfezi ve Kuşadası sahillerinde son bir hafta içerisinde yoğun bir şekilde gerçekleşen deniz anası istilası devam ediyor.

Uzmanlar ve çevreciler, nadir görülen türlerden biri olan bu denizanalarının yoğun bir şekilde görülmesinin nedeni, ani iklim değişikliklerinden kaynaklandığına dikkati çekti. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından Kuşadası Körfezi'ndeki deniz anası istilası için araştırma başlatıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, son günlerde Kuşadası sahillerinde deniz anası sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Deniz analarının en büyük doğal düşmanının Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları olduğuna dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Carettaların en sevdiği yiyecek deniz analarıdır. Ancak carettaların sayısında sürekli azalma olduğundan nesilleri tehlike altındadır. Son bir yılda sadece Kuşadası bölgesinde 4 carettanın ölmesi düşündürücü bir olaydır. Eğer bu carettalar olmasa denizler deniz analarından geçilmezdi. Deniz analarının çok olması, turizm sektörünün yoğun olduğu ülkeleri sıkıntıya sokmaktadır. Deniz analarını yiyen carettaları korumamız için denizlerimizi temiz tutmak, özellikle denizlere naylon poşet, şeffaf plastik türü maddeler atmamak gerekir. Bunlar atıldığında Carettalar bunları deniz anası sanarak yemekte ve boğularak ölmektedir. Denizle bağlantısı olan kişilerin tekneleriyle giderken mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Doğa bir denge içinde devam etmektedir. Bu dengedeki halkalardan birini yok ettiğinizde, onu kontrolü altında olanlar çoğalmaktadır " dedi.

Bu arada, deniz anası sayısındaki belirgin artış nedeniyle Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından bilgilendirme amacıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, " Denizanaları, bulundukları ortamda yeterli besin bulmaktadır. Deniz anaları balıkların beslendiği besinleri tüketmektedir. Denizanalarının aşırı artması, balığın besinsiz kalmasına neden olabilir. Denizanaları balık yumurtaları için de tehdittir. Balık yumurtalarını da yediklerinden, haliyle balık populasyonunu etkilemektedir. Üzerindeki yapışkanlı madde sayesinde küçük balıkları ve balık yumurtarlarını yakalıyor ve böyle besleniyorlar. Yakıcı kapsülleri var, dokunduğunuzda patlıyor. Deniz analarının çok çeşitli türleri vardır. Yaşadıkları bölgelere göre boyları, renkleri ve zehir şiddetleri değişmektedir. Deniz anaları, ölü olsalar bile dokundukları her cisme zehirlerini akıtırlar. Deniz anaları özellikle ısırdıkları veya dokundukları bölgelerde kaşıntı başlamakta ve daha sonra yerini acıya bırakmaktadır. Deniz anasıyla temas ettiyseniz, sudan çıktıktan sonra o bölgeyi amonyaklı su ile silin. Ancak yaraya dokunmayın, ovuşturmayın ve kesinlikle kaşımayın. Aksi halde zehirin yayılmasına ve daha kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurun " denildi.

Reklam
Reklam

İHA