Iğdır'da, 6 Ekim Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kuş gözlemcileri, göç eden kuşların yolculuktaki sorunlarını ortaya koymak için gözlem yaptı.
Dünya genelinde bir çok kuş gözlemcisinin aynı anda yaptığı "6 Ekim Dünya Kuş Gözlem Günü" etkinlikleri kapsamında Iğdır'da da bir grup kuş gözlemcisi KuzeyDoğa Derneğinin organizesinde bir araya geldi.
Kuş gözlemcileri, etkinlik çerçevesinde Aras Havzası ve Ağrı Dağı Milli Parkı'ndaki Aras Kuş Halkalama İstasyonu'nun yanı sıra aynı bölgedeki sazlıklar ve huş habitatının olduğu alanlar, Tekelti Dağı, Iğdır Kent Ormanı ve Doğubayazıt sazlıklarında dürbün ve teleskoplarla kuş gözlemi yaptı.
Gözlem sırasında rastlanıp türleri belirlenen kuşlar ve sayıları kayıt altına alındı.
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 25'incisi düzenlenen etkinliğin bu yılki ana temasının göçmen kuşlarının göç yollarında karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak ve kuşların bu zorlukları nasıl açtıklarını görmek olduğunu söyledi.
Etkinliğe 25 yılda bir milyondan fazla kişinin katıldığını kaydeden Çoban, şunları aktardı:
"Etkinlikte 25 yılda 3 milyondan fazla kuş gözlendi. Biz dernek olarak bu yıl Iğdır'a odaklandık. Iğdır'daki bütün sulak alanlar ve kuşların olabileceği bütün alanları tek tek geziyoruz. Sabah 05.00'da gözleme başlayıp Ağrı Dağı çevresi, Tekelti Dağı, Aras Havzası'nda 61 türden 500'den fazla kuşu gözlemledik. Çalışmalarımız geç saatlere kadar sürecek. Etkinlik Türkiye'nin farklı noktalarında da gerçekleştiriliyor."
Gönüllü kuş gözlemcisi Berkan Demir de "Iğdır göç eden kuşlar için eşsiz bir yer. Etkinlik çerçevesinde yaptığımız kuş gözlemini Ağrı Dağı eteklerindeki sazlıklarda sürdürdük. Burası Ağrı Dağı'nda eriyen buzullarda beslenen ve kuşlar için çok önemli olan bir sulak alan." dedi.