Kuşlarımızın ''kırmızı listesi'' yok

ADANA - Türkiye'de 454 kuş türünden 300'ünün düzenli olarak görüldüğü, "kırmızı liste" yapılamadığı için hangilerinin neslinin tehlikede olduğunun yüzeysel gözlemlerle belirlenmeye çalışıldığı bildirildi.

Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) Kuş Tür Koruma ve İzleme Program Müdürü Okan Can, kuşlar, balıklar, memeliler ve diğer omurgalı gruplar gibi doğadaki birçok canlının yaşamının, zirai ilaçlar, doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi başta olmak üzere, çeşitli çevresel faktörler nedeniyle tehlike altında olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de tehlikelere rağmen kırmızı listelerin olmaması nedeniyle başta kuşlar olmak üzere canlıların durumlarının yüzeysel gözlemlerle belirlenmeye çalışıldığını vurgulayan Can, şunları söyledi:

"Türkiye'de bilinen 454 kuş türü bulunmasına rağmen bunlardan 300'ü düzenli olarak görülüyor. Kalan 154 kuşun durumu ile ilgili detaylı bilgiler bulunmuyor. Taslak kırmızı listeler var, ancak bunlar tam olarak sağlıklı değil. Bunun için bilimsel çalışmalar yapılması gerekir.

Sağlıklı çalışma olmadığı için neslinin tehlikede olduğu bilinen tek kuş türü kelaynak olarak görülür ve bu, günlük hayatta da sıkça kullanılır. Oysa, dik kuyruk, kara akbaba, küçük kerkenez, tepeli pelikan ve toy gibi çok sayıda kuş türlerinin nesli tıpkı kelaynaklar gibi azalıyor. Bu durumda en az 12-14 türün bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak, biz bu bilgilere sadece yüzeysel gözlemlerle sahip oluyoruz.

Yüzeysel gözlem yerine devletin şemsiyesi altında, tüm sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin, bilim kuruluşlarının katılımıyla başta kuşlarımız olmak üzere doğadaki diğer tüm canlılarımız için kırmızı listeler hazırlamak zorundayız."

Reklam
Reklam