Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Kütahya'da hizmete açılan Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi'ne ilişkin, "Bu kütüphaneler, Türkiye'nin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır" dedi.
Arıcı, Samanpazarı'nda, Belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığının iş birliğiyle yapılan müze kütüphanesinin açılışında yaptığı konuşmada, bu çağda yaşanan toplumsal dönüşümlerin, üretim ve tüketim ilişkilerini yeniden biçimlendirdiğini söyledi.
Bu değişimden toplumsal kurum olan kütüphanelerin de etkilendiğini belirten Arıcı, şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiye'nin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla edebiyat müze kütüphaneleri projesini hayata geçirdik. Bu kütüphaneler, müze kütüphaneciliği felsefesine uygun materyaller ile donatılmış, yazarlara, eleştirmenlere, yayıncılara, çevirmenlere, edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşları ve tüm okuyuculara hizmet vermektedir."
Bu kütüphanelerde, sanat, söyleşi, sohbet, bilimsel faaliyet düzenlenmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Arıcı, şunları kaydetti:
"Bu etkinliklerin oluşturulması için de her türlü olanak sağlanmıştır. Bu kütüphaneler, Türkiye'nin kültür mirasının sahiplenilmesine ve kültür turizmin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Ankara'da Mehmet Akif Ersoy, Adana'da Karacaoğlan, İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakır'da Ahmet Arif ve Erzurum'da Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphaneleri hizmete açıldı. Bu kütüphaneler, memnuniyetle karşılandı, büyük ilgi gördü. Bundan dolayı Kütahya'da da bir edebiyat müzesi açılmasına karar verilmiştir. Kütahya Belediyesi tarafından süresiz ve bedelsiz olarak bize tahsis edilen ve 'yüksek kahve' diye tabir edilen bu yerin, Bakanlığımız ve Kütahya Belediyesi iş birliğinde teşhiri ve tanzimi gerçekleştirildi. Aslına uygun olarak restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaptırılarak buradaki çalışmalarımızı da tamamladık. Burada dünya ve Türk edebiyatına ait yaklaşık 5 bin kitap yer almaktadır."
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de Kütahya'nın muhteşem eserlerle dolu bir kültür şehri olduğunu dile getirdi.
Kentin, sanatçıları ve şairlerinin bol bir memleket olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Osmanlı'da 2. Murad'ı yetiştiren edebiyatçıların hepsi buradan yetişmiştir. Kütahya'nın suyu, tabiatı ve insan yapısı sanatçı çıkarmaya uygundur. Kütahya mutlu insanların yaşadığı, bir kenttir" diye konuştu.
Açılışa, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Kütahyalı sanatçılar katıldı.
Muhabir: Hadi Şengül
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz