Kütahya da bir ilk daha Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde DPÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr.Şahin Kabay tarafından gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Şahin Kabay tarafından iki hastaya Kütahya’da ilk kez Laparoskopik (kapalı) yöntemle böbrek ameliyatı yapıldı.
Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) 2005 yılından buyana görev yapmakta olduğunu ifade eden DPÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç Dr Şahin Kabay, bu ameliyatlar için yurt içinde ve yurtdışında eğitimler aldığını belirterek, bu yöntemi Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde uygulamaya başladığını bildirdi.
Laparoskopik ameliyatların genelde büyük şehirlerde, büyük merkezlerde yapıldığını ifade eden Doç.Dr. Şahin Kabay ameliyatın Kütahya’da ve bölgede ilk kez yapıldığını kaydederek şunları söyledi:”Bu Kütahya’da yaptığımız ilk ameliyat. Genelde bu ameliyatlar büyük merkezlerde, büyük hastanelerde yapılabilmekte. Laparoskopik yöntemle yapılan bu ameliyatlar bölgemizde ilk olmaktadır. Bölge açısından bakıldığında hastalarımızın büyük şehirlere, büyük hastanelere gitmesine gerek duyulmamakta, kendi hastanemizde bu ameliyatları gerçekleştirebilmekteyiz. “
Laparoskopik yöntemle Kütahya’da ilk kez yapılan ameliyatlarla ilgili bilgiler veren Doç.Dr.Şahin Kabay "böbrek çıkışında darlık olan (Üreteropelvik Çıkım Darlığı) genç bir hastaya karnından açılan üç adet (1 cm ve 0.5 cm lik) delik ve tıbbi aletler yardımıyla hastanın böbreğinin çıkışındaki darlığın düzeltildiğini belirtirken diğer hasta da ise böbrek çıkışında bulunan taşı (proksimal üreter taşı) aynı yöntemle aldığını ifade etti.
Normalde bu hastaların açık cerrahi ile ameliyat olmaları gerekirken ameliyatları kapalı olarak gerçekleştirildiğini belirten Doç.Dr.Kabay, hastalara herhangi bir kesi uygulanmadığı için ameliyat sonrası hastaların kısa sürede iyileştiklerini, ağrı duymadıklarını ve hastaneden kısa sürede taburcu olabildiklerini ifade ederek şunları söyledi:”Hastalar işlerine çok kısa sürede dönebiliyorlar. Açık cerrahide hastalar uzun süre hastanede kalırlarken bu ameliyat yönteminde kısa sürede taburcu olabiliyorlar. Dikişin olmaması ve kısa sürede hareket edebilmeleri hastaların yaşam tarzlarını, yaşam kalitelerini çok çabuk kazanmalarını sağlamaktadır.”
Laparoskopik yöntemlerin teknoloji ile birlikte hızlı bir şekilde gelişme gösterdiğini kaydeden Doç.Dr.Şahin Kabay, ayrıca ürolojik laparoskopik ameliyatların bir ekip işi olduğunun altını çizerek,”Ürolojik laparoskopik ameliyatlar bir ekip işidir. Size yardım edecek bir ekibin olması ve bunun için uygun cihazların olması gerekiyor. Bu cihazlarımız hastanemiz tarafından temin edilmiş durumdadır. Eğitimlerini tamamlayan ekibimizde bizlere büyük destek vermektedir.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz