Kütahya'da 'ortak Akıl' Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordine ettiği 'Tarım Sektörü Ortak Akıl' toplantısı, Kütahya'da da gerçekleştirildi.Tarım...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordine ettiği 'Tarım Sektörü Ortak Akıl' toplantısı, Kütahya'da da gerçekleştirildi.

Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısında konuşan Vali Kenan Çiftçi, "Geçen yıl bildiğiniz gibi Simav depremi oldu akabinde de bazı konularda sıkıntılarımız oldu. Ve çiftçilerimizi tarımla uğraşan sektörümüzü desteklemeyi arzu ettik.Bakanımız Mehdi Eker’i aradım.Bakanım bu konu ile ilgili desteğinizi bekliyoruz. Bize ayrılan para makine ekipman desteği, sulama ile ilgili ayrılan para 2.5 milyon tl idi. Dedi ki ne kadar projeniz var ne kadar para istiyorsunuz yani ne kadarını harcayabilirsiniz biz o zaman 8 milyona kadar harcayabiliriz dedik. Yani projemiz bu kadar. O paranın tamamını Sayın Bakanımız Mehdi Eker bize gönderdi. Ben huzurunuzda bütün sektörü temsil eden arkadaşların huzurunda canı gönülden Sayın Bakanımıza bakanlık teşkilatına teşekkür ediyorum. Ankara’dan gelen heyetin bir kısmı Kütahya’yı biliyor. Ama Kütahya’yı kısaca tanıtmak istiyorum. Kütahya 12 bin kilometre karelik alana sahip bunun 409 bin hektarı yani yaklaşık %30 u tarım alanı. Böyle bir yer. Geçmişi var Friglilerden kalma eserleri var. Yani bu 7000 yıllık tarihi var demektir. Selçuklu, Osmanlı, Germiyanoğlu, Bizans ve Roma’dan da kalma eserleri var. Bunların tarım sektörü ile ilgisi var mı evet dünyanın ilk borsası Kütahya da ve Çavdarhisar da niye Çavdarhisar da o dönemde yani miladi 0-1000 arasında bölgenin en büyük tarım ve hayvan üreticisi bu bölge. Eğer bir bölgenin geçmişinde tarım sektörü çok genişse bu şunu gösteriyor. Geleceğinde de çok daha ilerilere gidecektir. İnşallah bugünkü toplantımız tekrar tarım borsasının olduğu dönem de ki gibi canlanmanın yaşandığı ve yaşanacağı kararların alındığı ve uygulayacağı bir toplantı haline gelir diye ümit ediyorum. Kütahya Germiyanoğullarına başkentlik yapmış yaklaşık bu 130 ile 150 yıl arasında 130 yıl kabul edersek o dönem de madenleriyle meşhur. Biz o madenlerin bir kısmını tarımda da şuanda kullanıyoruz. Tarımda humik asit dediğimiz üreticilerin en büyükleri yine Kütahya’dadır. Kütahya’dan organik tarım yapılarak diğer illere de buradan üretilip satılabilir buradan geliştirilebilir diye düşünüyoruz. Bunun da burada tartışılması. Tabi aslında bugün tartışacağımız çok konu var. Seracılık, hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, balıkçılık gibi inşallah sizlerin göndermiş olduğu bize vermiş olduğu bizim 2023 vizyonuna kadar ne yapacağımızı sizlerle beraber çalıştık. Bu arada aylık periyotlar halinde değişen düşüncelerimizi işledik. Özetini de Tarım Bakanlığından gelen heyetimize verdik" dedi.

Reklam
Reklam

Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Müsteşar Yardımcısı V. Dr.Ferhat Şelli, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Kaymakamlar, İl Genel Meclis Başkanı Seyit Ömer Durmuş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dr.Müh.Salih Akkaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Fatih Satıcı, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Yılmaz Özmen, Strateji Geliştirme Başkan V. Enver Aksoy, Tarım Reformu Genel Müdür V. Dr.Gürsel Küsek, Bitkisel üretim Genel Müdür V.Mevlüt Gümüş, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı V. Ahmet Kavak, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı V. Dr.İbrahim Özcan, Et ve Balık kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Uçar, Toprak mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkaymaz, Daire Başkanları, Mesut Akdamar, Mustafa Altuğ Atalay, Sait Kocabay, Ömer Altıntaş, Hakan Kalender ve sektör temsilcileri bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz